Padomju ebreju sāpe: Kāpēc vajadzēja te piedzimt, ja nevar aizbēgt?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Oktobra nogalē pirmizrādi piedzīvos Izraēlas un Latvijas kopražojuma dokumentālā filma «Operācija Kāzas». Tā vēsta par vienu no dramatiskākajiem notikumiem padomju ebreju kopienā, - 1970. gadā 16 cilvēku liela grupa nolaupīja lidmašīnu, lai aizbēgtu no PSRS, bet diemžēl neveiksmīgi. VDK viņus notvēra, arestēja un piesprieda nāves sodu. Viena no šīs grupas bija Silva Zalmansone, kura ieradusies Rīgā kopā ar meitu, kas ir šīs filmas režisore.

Atvainojamies par nelielu kļūdu video. Lidmašīnai bija paredzēts doties uz Zviedriju nevis Šveici.

Silva Zalmansone atminas, ka daudzi teikuši, ka, ja tas neizdosies, tad labāk esot nomirt. Daudzi PSRS domājuši par bēgšanu, taču mēģinājumi šķērsot robežu cilvēkiem beidzās ar cietumsodu vai nošaušanu, tāpēc radies plāns nolaupīt lidmašīnu. Viņu plānos nav bijusi vēlme kādam nodarīt pāri, un tad, kad tika izrunātas visas operācijas detaļas, bija paredzēts sagūstīt lidmašīnas pilotus, viņus sasiet un atstāt mežā, bet uzreiz par viņiem ziņot. Lidmašīnas vadību bija plānots pārņemt 16 cilvēku grupā esošajam bijušam kara pilotam Dimšitam, kuram lidmašīnu vajadzēja nogādāt Zviedrijā.

Šis notikums izsauca starptautisku rezonansi, un ārējā spiediena rezultātā PSRS vēlāk bija spiesta šos cilvēkus apžēlot. Turklāt uz brīdi tika pavērts dzelzs priekškars, ļaujot no Padomju Savienības izceļot daudziem tūkstošiem ebreju.

Dokumentālās filmas režisore Anata Zalmansone-Kuzņecova, runājot par filmas nozīmīgumu, stāsta, ka tā ir daļa no Latvijas vēstures, bet tas arī ir stāsts par cilvēku. Ja arī viņa reizēm jūtas, ka viena pati neko nespēj ietekmēt vai mainīt, tad viņas vecāku dzīvesstāsts ir kā apliecinājums tam, ka arī viens pats cilvēks spēj ietekmēt un mainīt norises pasaulē.

Dokumentālās filmas pirmizrāde paredzēta 20. oktobrī kinoteātrī K.Suns, savukārt 24. oktobrī to demonstrēs Latvijas televīzija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu