Uzņēmēja Zane Gusta: Latvijā var uzsākt biznesu ar 80 latiem (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mans stāsts sākās pirms četriem gadiem. Pirms tam dzīvoju Anglijā un Amerikā, taču nolēmu pārcelties atpakaļ uz Latviju, jo ārzemēs man ļoti pietrūka ģimenes un draugu – stāsta LavenderVillas saimniece Zane Gusta.

Tajā brīdī man nebija nekādu zināšanu par to, kā uzsākt uzņēmējdarbību. Visu esmu iemācījusies pašmācības ceļā, darot un meklējot iespējas – projektus, apmācības.

Mums ir tikai nepilni 3 ha zemes, līdz ar to mums vajadzēja izvēlēties nišas produktu, ko audzēt tik nelielā zemes gabalā. Latvijas apstākļiem lavanda ir nišas produkts. Otrs būtiskais arguments par labu lavandai bija augsnes kvalitāte – mums ir ļoti smilšaina un neauglīga zeme. Izrādās, lavandai tas ļoti patīk. Pirmajā gadā naivi cerēju, ka audzēšu šeit gurķus un tomātus, visu vasaru nostaigāju ar lejkannu, un nekas neizdevās. Taču lavandai te patīk. Arī pārziemo tā salīdzinoši labi.

Sākumā nopirku 10 lavandu stādiņus Depo, taču neviens no tiem neizdzīvoja. Tad sazinājos ar savu Bulduru dārzkopības vidusskolas pasniedzēju, un no viņas iepirku nākamos 200 stādiņus. Pirmais lauciņš bija pavisam mazs. Sākām ražot rotaļlietas ar lavandas pildījumu, bet lavandas nepietika, nācās izveidot jau lielāku lauku. Šobrīd mums ir 0.6 hektāri, ar ko mums pilnībā pietiek un dažkārt pat paliek pāri.

Mēs veidojam bezatlikumu tehnoloģiju. Ja ziedus mēs pildām mantiņās un smaržu maisiņos, tad kātus izmantojam ēteriskās eļļas ražošanā. Izspiežam no tā auga laukā visu. Lavanda ir unikāla ar savu plašo pielietojumu – lavanda ir arī garšaugs, to var ēst un dzert, tā ir arī krāšņumaugs, kuru stāda rožu dobēs, lai atbaidītu kaitēkļus. Arī ārstniecības augs. Piemēram, amerikāņi ir traki – viņi lavandas pilda suņu gultiņās, lai atbaidītu blusas.

Kad bijām izveidojuši lavandu lauciņu, cilvēki sāka jautāt, vai var braukt ciemos, bet mums nebija sakārtota tūrisma infrastruktūra. Uzrakstījām LEADER projektu un dabūjām atbalstu kempinga mājiņu uzstādīšanai. Mums pašiem nebija sākuma kapitāla, lai to izdarītu. Sadarbībā ar ALTUM uzcēlām gan kempinga mājiņas, gan viesu māju pasākumu rīkošanai.

Var uzrakstīt projektu, tas var saņemt augstu novērtējumu un tikt apstiprināts, bet ja nav līdzfinansējuma, tad tu ar to savu papīru kaudzīti vari aizvērt durvis un iet mājās.

Redzat, pat ar 80 latu investīciju Latvijā var uzsākt uzņēmējdarbību. Visu laiku vajag domāt, kur augt un kur attīstīties, un tad arī izdosies. Ja paliksi pie vienas idejas un domāsi, ka visu mūžu tā būs dzīvotspējīga, tas ir absurdi. Tāpēc šobrīd mums jau tapšanas stadijā jau ir nākamais projekts. Remontējam virtuvi, lai drīzumā uzsāktu ražot lavandas pārtikas produktus un dzērienus, ar kuriem gribu iet plašākā tirgū.

Skaties video par uzņēmējas pieredzi.

Uzzini par valsts atbalsta iespējām biznesa sākšanai un attīstībai

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu