TVNET žurnāliste izmēģina: Kā tiek veikts HIV eksprestests?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2016. gadā Latvijā 365 cilvēkiem pirmreizēji reģistrēta HIV infekcijas saslimšana, kas nozīmē, ka vidēji viens cilvēks dienā uzzināja, ka ir HIV pozitīvs. Jaunatklāto gadījumu ziņā Latvija šobrīd ierindojas otrajā vietā starp visām Eiropas Savienības (ES) valstīm. Lai uzzinātu savu statusu, ikviens tiek mudināts veikt HIV eksprestestu, kas HIV profilakses punktos ir bez maksas, anonīmi un konfidenciāli.

Lai veiktu HIV eksprestestu, asinis tiek ņemtas no pirksta, kas vispirms tiek dezinficēts, un tad ar lanceti tiek veikts neliels dūriens pirkstā. Jāmin, ka lancete tiek lietota tikai vienu reizi katram klientam. Kad ar mikropipeti paņemti pāris pilieni asiņu, tās iepilina HIV eksprestesta analīžu lodziņā, un rezultāts ir zināms 30 minūšu laikā.

Šādu HIV eksprestestu bez maksas iespējams veikt jebkurā no HIV profilakses punktiem visā Latvijā, taču asinis izmeklēšanai var nodot jebkurā laboratorijā Latvijā ar ģimenes ārsta nosūtījumu, maksājot pacienta iemaksu, vai bez nosūtījuma, taču tad tas būs maksas pakalpojums.

Ģimenes ārste Ilze Aizsilniece uzsver, ka būtiski par šo jautājumu runāt un to aktualizēt, jo pēdējos gados pieaug jaunatklāto gadījumu skaits, it īpaši jauniešu vidū. Viņa to saista ar periodu, kad skolās tika uzsākta tikumības mācība, kad daudzi skolotāji baidījās runāt par reproduktīvo veselību, jo to varētu uzskatīt par netikumību. Sabiedrības izglītošanas darbs jāveic nevalstiskajām organizācijām, ģimenes ārstiem un skolām kopā, jo zinošs cilvēks ir atbildīgs gan pret sevi, gan citiem.

Ar HIV var inficēties dzimumakta laikā ar inficētu personu, ja netiek lietots prezervatīvs, no inficētām asinīm un citiem bioloģiskajiem šķidrumiem, ja tie satur asinis, kā arī HIV infekcija var tikt nodota no mātes bērnam grūtniecības, dzemdību vai zīdīšanas laikā. Jāatceras, ka vienīgais kontracepcijas līdzeklis, kas pasargā no inficēšanās ar HIV un citām seksuāli transmisīvajām infekcijām dzimumakta laikā, ir prezervatīvs.

Ilze Aizsilniece kliedē mītu, ka pacienti, kuri ārstējas un lieto medikamentus, nevar inficēt savus seksuālos partnerus. Šis vīruss ir viltīgs, tādēļ pat tad, ja asinīs netiek atrasts vīruss, dzimumakta laikā jālieto prezervatīvs, lai pasargātu partneri. Ģimenes ārste secina, ka tikai tad, kad būsim atbildīgi gan pret sevi, gan citiem, iespējams mainīt šo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu