Tramps: Ziemeļkorejas jautājumā tomēr panākts liels progress

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja rada pasaules mēroga draudus, kas prasa atbilstošu reakciju, vizītē Dienvidkorejā otrdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps, piebilstot, ka Ziemeļkorejas problēmas risināšanā tomēr panākts liels progress.

ASV līderis, stāvot blakus Dienvidkorejas prezidentam Munam Džēinam, žurnālistiem Seulā apliecināja, ka ir gatavs izmantot visu ASV armijas spēku, lai nepieļautu, ka Ziemeļkoreja kļūst par kodolvalsti.

Taču viņš piebilda, ka loģiski būtu, ja Ziemeļkoreja gribētu iesaistīties sarunās par vienošanos, kas nāktu par labu gan ziemeļkorejiešiem, gan pārējiem pasaules iedzīvotājiem.

«Es domāju, ka mēs gūstam lielu progresu,» sacīja Tramps, piebilstot, ka Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, kura rokās, pēc Trampa domām, atrodas atslēga uz Ziemeļkorejas atbruņošanu, bijis «ļoti, ļoti izpalīdzīgs».

Pēc salīdzinoši vieglās vizītes Japānā Dienvidkorejas apmeklējums Trampam ir nedaudz sarežģītāks, ņemot vērā vēsās attiecības ar Munu un atšķirīgajiem uzskatiem par piemērotāko politiku Ziemeļkorejas jautājumā. Taču Tramps dienu sāka cerīgā noskaņā, paužot pārliecību, ka galu galā viss nokārtosies.

Arī Muns, kurš nevēlas militāru risinājumu Ziemeļkorejas krīzei, uzturēja pozitīvu noskaņu, apliecinot draudzīgās attiecības ASV un Dienvidkorejas starpā.

Ignorējot ANO rezolūcijas, Ziemeļkoreja aizvadītā gada laikā ir sarīkojusi divus kodolizmēģinājumus un neskaitāmus ballistisko raķešu izmēģinājumus. ANO Drošības padome septembrī pēc Phenjanas pēdējā kodolizmēģinājuma paplašināja tai piemērotās sankcijas.

Viesojoties Dienvidkorejā, Tramps ar Munu apspriedīs arī tirdzniecības jautājumus.

Trampa administrācija ir izraisījusi satraukumu Seulā, pieprasot pārskatīt pirms pieciem gadiem noslēgto ASV un Dienvidkorejas brīvās tirdzniecības līgumu, kuru Tramps nosaucis par šausmīgu.

«Tas sāks nokārtoties un nokārtoties tā, ka mēs radīsim daudz darbavietu Savienotajās Valstīs, kas ir viens no daudzajiem nozīmīgajiem iemesliem, kādēļ esmu šeit,» sacīja Tramps.

Plānots, ka trešdien Tramps uzrunās Dienvidkorejas parlamentu, bet brauciens uz demilitarizēto zonu, kas šķir Dienvidkoreju no Ziemeļkorejas, nav paredzēts.

Analītiķi pieļauj, ka demilitarizētā zonas netiks apmeklēta, lai nesaasinātu spriedzi Korejas pussalā.

Jau vēstīts, ka ar Japānas apmeklējumu pirmdien sākās Trampa vizīte vairākās Āzijas valstīs. Tās gaitā viņš pašlaik viesojas Dienvidkorejā, bet pēc tam dosies uz Ķīnu, Vjetnamu un Filipīnām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu