Uzņēmējs Roberts Samtiņš: nākotnē arī patērētāji ražos un dalīsies ar elektrību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

AJ Power darbību sākām pirms pāris gadiem, laikā, kad elektroenerģijas tirgus Latvijā startēja no vairumtirdzniecības uz mazumtirdzniecību. Pats enerģētika esmu jau vairāk kā 10 gadus, un AJ Power bija vienkārši nākamais solis gan manā personiskajā attīstībā, gan kopējā enerģētikas nozares attīstībā, – stāsta uzņēmuma AJ Power dibinātājs Roberts Samtiņš.

Enerģētikas tirgū ienāk jauni spēlētāji, jaunas inovatīvas kompānijas, kas piedāvā jaunus risinājumus. Arī mēs ejam prom no vienkāršas produkta pārdošanas uz pakalpojuma sniegšanu.

Sākām mēs ar saules paneļu sistēmām. Vēl pusotru gadu atpakaļ konkurenti par mums smējās, teica, ka tas nav nopietni Latvijas apstākļos, ka tas nav izdevīgi. Taču ņemot vērā izmaksu kritumu un efektivitātātes pieaugumu šīm sistēmām, tās arī Latvijas apstākļos jau kļuvušas pieejamas. Piemēram, Vācijā ir diezgan populāri, ka paneļus izmanto māju fasādes apdarei, jo dienvidu fasādē tie ļoti labi saražo elektroenerģiju, un ir gan efektīvi, gan smuki.

Jāapzinās, ka investīcija saules paneļos nav tāda ātra naudas atgūšana, tā ir ilgtermiņa investīcija, kur atmaksāšanās periodi ir sākot no 7-10 gadiem. Toties šiem paneļiem ir 25 gadu garantija, un tie turpinās strādāt arī pēc tam.

Nākotnē noteikti būs tā, ka katrs patērētājs, kuram būs kāds jumta pleķītis uz dienvidiem vai brīvs zemes pleķītis, visticamāk izmantot šo brīvo platību, lai uzstādītu saules paneļus un ražotu elektroenerģiju. Domāju, ka ne tik tālā nākotnē mēs arī elektrības ražošanā piedzīvosim sharing economy fenomenu, kad patērētāji savā starpā varēs dalīties ar saražoto elektroenerģiju. Ir vienkārši jāpaiet vēl kādam laikam, lai patērētāji to sāktu darīt, un rastos platformas, kas to nodrošinātu.

Savukārt energoefektivitātes jomā mēs sākām ar uzņēmumu elektrotīklu un elektrosaimniecības sakārtošanu, kur vienmēr ir liela efektivitāte. Šogad, piemēram, esam klientiem ietaupījuši apmēram 200 tūkstošus eiro. Papildus tam mēs sākām arī gāzes tirdzniecību, tādā veidā mēs piedāvājam klientiem apvienot visu enerģiju pie mums.

Mūsu galvenā panākumu atslēga slēpjas mūsu komandā.Esam gados jauni, profesionāli, ambiciozi un strādāt griboši, līdz ar to spējam īstenot vēl nebijušas idejas. Stereotipu laušana nav viegls uzdevums. Daudzi uzņēmumi par energoefektivitāti nedomā, uzskata, ka to nav vērts darīt, ka nekāda ietaupījuma nebūs. Domāšana mainās tikai tajā brīdī, kad varam uzlikt uz papīra praktiskus ciparus, skaidru ietaupījumu un ieguvumu.

Risinājumus, kurus piedāvājam klientiem, mēs paši arī finansējam, klientam nav jāveic nekādas investīcijas. Klients šo investīciju atmaksā pakāpeniski, no ietaupījuma. Drīzumā ALTUM piedāvās finansējumu energoservisa jeb ESKO kompānijām, kas paplašinās investīciju iespējas energoefektivitātes projektos.

Skaties video par uzņēmēja pieredzi.

Uzzini par valsts atbalsta iespējām biznesa sākšanai un attīstībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu