Fotoceļojums: Krāšņie safrāna lauki Afganistānā aizstāj opija magoņu audzēšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Afganistānā nebeidzamos opija magoņu laukus nomainījusi jauna lauksaimniecības industrija - safrāna audzēšana. Tā ir starp dārgākajām garšvielām pasaulē, jo violetie, trauslie krokusiņi tiek novākti ar rokām, bet gatavošanai tiek izmantotas tikai to sārtās drīksnas.

Herātas provincē ir augoša safrāna audzēšanas industrija - saskaņā ar oficiālajiem datiem, tajā nodarbināti vairāk nekā 5000 cilvēku. Ar ziedu novākšanu parasti nodarbojas sievietes.

Safrāna audzēšana uzskatāma par alternatīvu Afganistānas kādreiz tik plaukstošajam opija magoņu biznesam, kas atbildīgs par apmēram 90% no visā pasaulē saražotā heroīna. Opija ražošana ir ienesīgs bizness, un Afganistānas heroīna eksporta vērtība mērāma miljardos dolāru.

Foto: AFP/Scanpix

Safrāna saimniecību panākumi ļauj cerēt, ka nākotnē Afganistānā nelikumīgo narkobiznesu varētu aizstāt citas plaukstošas nozares. Valdība un starptautiskie investori cenšas pievērst lauksaimniekus augļu un garšvielu audzēšanai, lai kultivētu industrijas, kas atšķirībā no narkobiznesa nav saistītas ar teroristu un nemiernieku sponsorēšanu.

Starptautiskie iepircēji no Eiropas, ASV, Ķīnas un Indijas augstu novērtējuši Afganistānas safrāna kvalitāti. Taču garšviela ir ļoti dārga, jo katram ziedam ir tikai trīs drīksnas. Lai iegūtu kilogramu safrāna, nepieciešams novākt un apstrādāt apmēram 150 000 ziedu, un šo procesu nevar automatizēt. Tāpēc safrāns joprojām tiek izmantots galvenokārt augstas klases restorānos vai īpašos gadījumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu