Francijā piemin nežēlīgākajā teroraktā valsts vēsturē bojāgājušos

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2015.gada 13.novembrī Franciju satricināja nežēlīgākie terorakti, kādi valstī jebkad piedzīvoti. Vairākos uzbrukumos Parīzes «Bataclan» koncertzālē, sporta stadiona ārpusē un citviet dzīvību zaudēja kopumā 130 cilvēki.

Francijas prezidents Emanuels Makrons un Sandenī piepilsētas mērs pirmdien godināja teroraktu pirmo upuri - portugāļu imigrantu Manuelu Diasu, noliekot sarkanus, baltus un zilus ziedus pie Manuelam Diasam veltītās piemiņas plāksnes Francijas nacionālā stadiona ārpusē, kur teroristi sarīkoja vairākus sprādzienus. Tika ieturēts klusuma brīdis visu upuru piemiņai, vēsta aģentūra AP.

Lielākais upuru skaits bija uzbrukumā «Bataclan» koncertzālē, kur tobrīd spēlēja amerikāņu grupa «Eagles of Death Metal». Nežēlīgajā apšaudē gāja bojā 89 cilvēki.

Oktobra beigās Makrons parakstīja strīdīgi vērtētu drošības un pretterorisma likumu, ar ko aizstāts pēc Parīzes terora aktiem izsludinātais ārkārtas stāvoklis. Kopš tā laika ārkārtas stāvoklis tika sešas reizes pagarināts, bet šā gada 1.novembrī tas beidzās. jaunais likums ļauj policijai stingrāk vērsties pret jebkuru, kas turēts aizdomās par radikalizēšanos un saistību ar terorismu.

Bijušais Francijas prezidents Fransuā Olands atklāja, ka esot dzirdējis sprādzienu, kas nogalināja Diasu. Viņš tobrīd atradās stadionā, kur notika futbola spēle. Olands franču medijiem sacīja, ka neesot pametis savu sēdvietu, lai nesētu paniku pārējos apmeklētājos. Viņa lēmums «noteikti izglāba dzīvības», uzskata Olands.

Lai arī ārkārtas stāvoklis ir beidzies, bažas par jauniem uzbrukumiem nerimst.

Teroristu grupējumam «Islāma valsts» zaudējot teritoriju Irākā un Sīrijā, simtiem bijušo franču kaujinieku atgriežas mājās. Pateicoties ārkārtas stāvokļa noteikumiem, kas policijai ļāva ātrāk reaģēt aizdomu gadījumos, drošības dienesti pēdējo divu gadu laikā novērsuši vairāk nekā 30 plānotos uzbrukumus, norāda aģentūra «Reuters». Parīzes ielās joprojām patrulē bruņoti karavīri.

Draudi joprojām pastāv, īpaši tāpēc, ka pēdējos gados teroristi izvēlas tādas «lētas» metodes kā uzbrukumi ar automašīnām vai nažiem, avīzei «Le Figaro» norāda Francijas drošības dienesta DGSI vadītājs Lorēns Nuness. Viņš arī pauda bažas par džihādistiem, kuri no «Islāma valsts» kādreizējām teritorijām atgriezušies atpakaļ dzimtenē.

Makrons pagājušonedēļ vizītē Abū Dabī sacīja, ka katrs gadījums tiks izskatīts individuāli - sagaidāms, ka daži džihādisti Francijā atgriezīsies paši, bet citi tiks repatriēti, kamēr citi tiks tiesāti Irākā vai kādā no citām valstīm, kurās atrodas, ziņo «Reuters».

«Lielākā daļa negrib atgriezties Francijā, ņemot vērā, ka šeit tos gaida tiesāšanās,» sacīja franču prokurors Fransuā Molēns. «Taču sievietes un atraitnes ar bērniem, visticamāk, gribēs atgriezties.

Mums nevajadzētu būt naiviem. Mums ir darīšana ar cilvēkiem, kas drīzāk ir vīlušies, nevis nožēlas pilni.»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu