Bojāgājušo skaits zemestrīcē Irānā pārsniedzis 400

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bojāgājušo skaits zemestrīcē, kas svētdienas vakarā skāra Irākas-Irānas robežas apvidu, robežas Irānas pusē pārsniedzis 400, pirmdien pavēstīja amatpersonas.

(Papildināts viss teksts.)

Irānas varasiestādes ziņo, ka zemestrīcē gājuši bojā vismaz 407 cilvēki un 6700 ievainoti.

Irākā dzīvību zaudējuši vismaz septiņi cilvēki un 535 cilvēki ievainoti, liecina Irākas Iekšlietu ministrijas sniegtā informācija.

ASV Ģeoloģijas dienests (USGS) ziņoja, ka 7,3 magnitūdas stiprā zemestrīce 23,2 kilometru dziļumā plkst.21.48 pēc Irānas laika (plkst.20.18 pēc Latvijas laika) notika 31 kilometru no Halebdžas, Irākas ziemeļaustrumos.

Glābšanas darbi pārsvarā kurdu apdzīvotajā Irānas apvidū pilnā apjomā sākās pirmdien līdz ar saullēktu, sacīja Iekšlietu ministrijas amatpersona.

Drīz pēc zemestrīces sekoja 4,5 magnitūdas stiprs pēcgrūdiens, bet jau pēc pusnakts - 4,7 magnitūdu pēcgrūdiens. Baidoties, ka var sekot citi pēcgrūdieni, daudzas ģimenes nakti pavadījušas zem klajas debess.

Zemestrīcei sekoja kopumā 100 pēcgrūdieni.

Irānas varasiestādes pavēstīja, ka vairākās pilsētās pārrauta elektroapgāde. Irānas ziņu aģentūra ILNA vēstīja, ka zemestrīce skārusi vismaz 14 valsts provinces.

Zemestrīces grūdienus varēja just arī Irākas galvaspilsētā Bagdādē un pat Turcijas dienvidaustrumos, vēstīja aģentūras AFP žurnālisti.

Kalnainajā reģionā notikusī zemestrīce izraisījusi zemes nogruvumus, kas apgrūtina glābšanas darbus.

Vissmagāk cietusi Irānas Kermānšāhas province, sevišķi Sarepole Zahāba, kas atrodas kalnos, kas šķir Irānu un Irāku. Pilsētā nav elektrības un pārrauta ūdens apgāde. Arī telefona sakari ir traucēti.

Irākas seismologs Abduls Karims Abdullahs Taki, kurš vada zemestrīču novērošanas grupu valsts Meteoroloģijas departamentā, mazo bojāgājušo skaitu Irākā skaidroja ar tektonisko plātņu lūzuma līnijas leņķi un virzienu. Viņš sacīja, ka Irānas ģeoloģiskie veidojumi labāk absorbējuši zemestrīces grūdienus.

2003.gadā 6,6 magnitūdas stiprā zemestrīcē Irānā dzīvību zaudēja aptuveni 26 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu