Sadursmes brīdī ar ātrumu 50 km/h cilvēkam trieciens ir kā kritiens no 4. stāva

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Automašīnai braucot ar ātrumu 50 kilometri stundā un saduroties ar nekustīgu objektu, pasažierim ar svaru 80 kilogrami trieciens ir līdzvērtīgs kritienam no 4. stāva. Drošības jostu lietošana var pasargāt ne tikai paša veselību un dzīvību, bet arī citu cilvēku, īpaši, ja pasažieris nelieto drošības jostu autobusā.

Pasažieru pārvadātāja «Lux Express» veiktā pasažieru aptauja liecina, ka automašīnā vienmēr drošības jostu lieto 74% cilvēku, taču autobusos vien 49%. Kā galvenais iemesls drošības jostu nelietošanai tiek minēts to neērtums, taču Drošas braukšanas skolas vadītājs Jānis Vanks izsakās skarbi par šādu rīcību, uzsverot, ka nav attaisnojuma nepiesprādzēties transporta līdzeklī, jo fizikas likumi uz visiem darbojas vienādi un satiksmē neparedzētas un ekstremālas situācijas var notikt ar jebkuru transporta līdzekli.

«Lux Express» vadītājs Latvijā Krišjānis Reķis atklāj pētījuma datus, ka vieglajā automašīnā cilvēki visbiežāk nelieto drošības jostas, sēžot aizmugurējos krēslos. Ja salīdzina bīstamību dažāda veida transporta līdzekļos, tad lielāks risks ir nepiesprādzēties autobusā - ja tas ir 15 metru garš, tad trieciena brīdī pasažieris, kurš nepiesprādzējies sēž tā aizmugurējā daļā, inerces rezultātā var aizlidot 5 vai pat 10 metrus uz priekšu, ne tikai riskējot ar savu dzīvību, bet arī savainojot citus cilvēkus. Krišjānis Reķis arī atgādina likumā noteikto, ka transportlīdzeklī, kas ir aprīkots ar drošības jostām, ikvienam obligāti ir jāpiesprādzējas.

Jānis Vanks drošības jostu lieto gan lidmašīnās, gan autobusos, gan vieglajā un savā sporta mašīnā, jo tā ir ierasta prakse. Arguments, ka tas ir neērti vai traucē, esot tikai atrunas, kas neiztur nekādu kritiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu