Mēs nedrīkstam aizmirst un apklust - piemin Zolitūdes traģēdijas upurus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieminot Zolitūdes traģēdijas upurus, vietā, kur 2013.gada 21.novembrī sabruka lielveikals «Maxima», otrdien vairāki simti cilvēku nolika ziedus un svecītes.

Četru gadu laikā kopš traģēdijas ir panākts, ka politiskā līmenī vadības cilvēkiem ir jāpasvīst, lai risinātu problēmas, kuras izgaismoja traģiskais notikums, portālam TVNET stāstīja biedrības «Zolitūde 21.11» vadītāja Regīna Ločmele-Luņova. Viņa uzsvēra, ka galvenokārt priecājas par sabiedrisko ēku pārbaudīšanu, tomēr piebilda, ka nekas nav beidzies. «Svarīgi tagad, ir tas, lai mēs neapklustu, lai cilvēki apzinātos, ka katram savā darba vietā(..)

mums katru dienu ir jāstrādā, lai mēs nepieļautu tādas rupjas kļūdas, kas kļuva par iemeslu 54 cilvēku bojāejai.

Tā ir tā galvenā Zolitūdes traģēdijas mācība, ka varētu ar nolaidību, vienkārši ar mazu kļūdu kļūt par kāda lielas nelaimes cēloni,» stāstīja biedrības pārstāve.

Pasākuma kulminācijā plkst.17.44 - laikā, kad 2013.gada 21.novembrī sabruka lielveikala «Maxima» jumts, tika ieturēts klusuma brīdis. Tāpat tika nosauktu visu 54 bojāgājušo cilvēku vārdi.

Ziedus pie pieminekļa nolika gan Rīgas domes vadības pārstāvji, gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš pēc tam parunājās ar cietušajiem.

Pasākuma vietā bija Valsts ugunsdzēsības un drošības dienesta pārstāvji formās. Ziedus nolika arī dienesta vadītājs Oskars Āboliņš un Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Upuru, kuri bija arī glābēju rindās, piemiņai dienesti ieslēdza sava transporta sirēnas.

Kā novēroja portāls TVNET, pagaidu pieminekli, pie kura tie nolikti ziedi, izgaismo prožektori un tiek atskaņota sēru mūzika. Piemiņas pasākuma dalībnieki tiek cienāti ar tēju.

Piemiņas pasākuma laikā ir iespēja par ziedojumu iegūt biedrības izdoto grāmatu «Atceries Zolitūdi», kurā ir apkopoti traģēdijā izdzīvojošo cilvēku stāsti.

Tāpat šodien vairākos Rīgas dievnamos notiek aizlūgumi: No rīta aizlūgums notika Rīgas Svētās Trīsvienības Pārdaugavas pareizticīgajā baznīcā Meža ielā, bet plkst.18 - Rīgas Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīcā.

Tiesā tiek izskatīta krimināllieta par 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušo traģēdiju, kad, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām.

Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma «Re&Re» būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Valsts apsūdzības uzturētājiem pabeidzot lasīt apsūdzību, neviena no deviņām apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu