Krievijā lielu ažiotāžu izraisa skolnieka runa Bundestāgā par Otro pasaules karu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas medijos lielu ažiotāžu izraisījusi kāda krievu skolnieka runa Vācijas Bundestāgā, kurā viņš stāstīja par vācu karavīru traģiskajiem likteņiem Otrā pasaules kara laikā. Krievijas televīzijā tas jau nodēvēts par «īstu starptautisku skandālu», bet interneta komentētāji mudinājusi 16 gadus veco zēnu izraidīt no valsts.

Vidusskolnieks Nikolajs Desjatņičenko no Sibīrijas kopā ar pieciem citiem skolēniem no Krievijas un Vācijas svētdien prezentēja kopīgu vēstures projektu - pētījumu par vācu un krievu karagūstekņu likteņiem Otrā pasaules kara laikā. Divarpus minūtes garajā runā Desjatņičenko stāstīja par Vērmahta karavīru Georgu Johanu Rau, ko padomju armija sagūstīja Staļingradas kaujas laikā. Rau vēlāk mira karagūstekņu nometnē.

Desjatņičenko sacīja, ka Rau liktenis viņu esot aizkustinājis un ka viņš juties «ļoti skumji», apmeklējot karā kritušo kapsētu Vācijā, jo daudzi no viņiem gribējuši «dzīvot mierīgi, nevis karot».

«Es redzēju nevainīgi mirušu cilvēku kapus, kuru vidū daudzi gribēja dzīvot mierīgi, nevis karot,» skolnieks sacīja Bundestāgā. «Kara laikā viņi piedzīvoja lielas grūtības, par kurām man stāstīja mans vecvectēvs - kara dalībnieks, kuru tur smagi ievainoja.»

Desjatņičenko vecvectēvs bija padomju karavīrs.

Skolnieks runā citēja Oto fon Bismarku: «Ikviens, kurš ieskatījies kaujas laukā mirstoša zaldāta stiklainajās acīs, labi padomās, pirms sāk karu.»

«Es patiesi ceru, ka visā pasaulē uzvarēs veselais saprāts un pasaule vairs nekad nepieredzēs karu,»

savu runu noslēdza Desjatņičenko, ziņo «Meduza.io».

Desjatņičenko runa pievērsa sociālo tīklu un mediju uzmanību. Portāls «ura.ru» traktēja skolnieka runu kā nacistu karavīru «attaisnošanu», un sociālajos tīklos parādījās pret Desjatņičenko vērsti agresīvi komentāri ar pamudinājumiem pusaudzi izraidīt no valsts un piekaut.

Desjatņičenko mācās skolā Novijurengojā. Pilsētas mērs Ivans Kostogrizs aizstāvējis skolēnu. «Skolnieks dalījās ar savām atklāsmēm par to, ka ne visi vācieši gribēja karot, daudzi vienkārši gribēja mierīgi dzīvot. To nekādā gadījumā nevajadzētu uztvert kā puiša attieksmi pret fašismu. Viņa runa par šo vācu zaldātu ir sauciens visai pasaulei, kas nosoda karu, asinsizliešanu, fašismu, ciešanas un vardarbību,» norāda mērs.

Jamalas Ņencu autonomā apvidus gubernatora preses sekretāre sacīja, ka, runājot par skolnieka uzstāšanos, esot «mainīti akcenti», tomēr kopumā runu nekritizēja.

Savukārt reģiona deputāte Jeļena Kukuškina paziņoja, ka iesniegusi prasību pēc paskaidrojumiem autonomā apvidus izglītības departamentā, prokuratūrā un skolā, kurā Desjatņičenko mācās. Viņa apsūdzēja pedagogus, kuri esot «nepareizi salikuši akcentus», un noraidīja nacistiskās Vācijas un PSRS pastrādāto noziegumu salīdzināšanu, raksta «Meduza.io».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu