Pasakaina greznība un romantisks šarms: meklējot zudušo vēsturi Cēsīs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd apmeklētājiem aplūkojama tikai neliela daļa no šā kultūras pieminekļa, taču pēc konservācijas ikviens varēs novērtēt atjaunoto Dienvidu torni, kas šobrīd drošības dēļ ir slēgts apmeklētājiem, un arī citas pilsdrupu daļas. Kā stāsta Cēsu muzeja Viduslaiku pils nodaļas vadītājs Gundars Kalniņš, konservācijas projekts ļaus saglabāt pilsdrupas, lai par tām būtu iespēja priecāties arī nākamajām paaudzēm.

Cēsu pilsdrupu Rietumu tornis pirms pāris gadiem piedzīvojis plašus saglabāšanas darbus, un to laikā atjaunots jumta segums, kas bija stipri cietis iepriekš. Gundars Kalniņš tornī esošo Mestra zāli sauc par lielāko dārgumu, un arī tā atjaunota vēsturiskajā izskatā. Taču pārējās pilsdrupu daļas apmeklētājiem šobrīd nav pieejamas, piemēram, pils Dienvidu tornis un līdzās esošie korpusi, taču tas mainīsies 2019. gada rudenī. Ikviens interesents pēc vērienīgo darbu pabeigšanas varēs aplūkot vietas, kur savulaik atradušās pils galvenās telpas – kapela, ēdamzāle un sapulču zāle.

Konservācijas darbos tiks atjaunota pilsdrupu mūrjava, jo 300 gadu laikā akmeņi daudzviet kļuvuši nestabili - java, kas tos savulaik saturēja kopā, ir jau sairusi. Viduslaiku pils nodaļas vadītājs prognozē, ka tas būs ļoti rūpīgs un pedantisks darbs, jo mērķis ir javu atjaunot tādu, kāda tā bijusi vēsturiskajam mūrim. Izmantot tādus materiālus akmeņu nostiprināšanai, kā, piemēram, cementu, ir aplami, jo dolomīts fizikāli un ķīmiski ar to nav saderīgs: cements nodarītu lielāku kaitējumu nekā tad, ja nedarītu neko pilsdrupu saglabāšanai.

Gundars Kalniņš mierina apmeklētājus, ka daļa pilsdrupu turpmākos divus gadus joprojām būs pieejama, taču, protams, būs jārespektē praktiskie atjaunošanas darbi, jo drošība ir pirmajā vietā.

Cēsu pilsdrupas ir drupu piemineklis, un tas tāds arī paliks. Darbu galvenais uzdevums ir saglabāt divas galvenās pilsdrupu vērtības – romantisko šarmu un šīs vietas autentiskumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu