Kur top digitālā nauda: ieskats Krievijas lielākajā bitkoinu «audzētavā»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Padomju laikos 9000 kvadrātmetru lielajā angārā Maskavā darbojās mašīnbūves rūpnīca. Tagad tur izskatās kā ainā no zinātniskās fantastikas filmas - garos, augstos plauktos izkārtoti neskaitāmi datori. Skaļi dūc ventilatori. Šeit tiek tiek ģenerēti bitkoini un citas kriptovalūtas.

Bitkoinu «audzētavu» uztur IT kompānija «RadiusGroup», kas pieder krievu uzņēmējam Dmitrijam Mariničevam. 2014.gadā viņu iecēla par «interneta ombudu» - starpnieku starp interneta kompānijām un Krievijas valdību.

Mariničevs strādā pie tā, lai Krievija kļūtu par nozīmīgu spēlētāju kriptovalūtu pasaulē.

Kriptovalūtas iegūst ar digitālās «rakšanas» palīdzību, datoriem izpildot sarežģītus algoritmus. Kriptovalūtas ir decentralizētas - tātad nav pakārtotas bankām vai valdībām. Darījumus var veikt tiešā veidā un anonīmi. Vispopulārākā kriptovalūta ir «Bitcoin», taču pastāv arī daudzas citas mazāk pazīstamas alternatīvas.

Līdz šim Marinčevs un viņa partneri «audzētavā» ieguldījuši apmēram 10 miljonus ASV dolāru. Plānots, ka nākamā gada sākumā tur būs jau aptuveni piecreiz vairāk datoru.

«Vispirms - šis ir bizness,» raidorganizācijai CNN norāda Mariničevs. «Bet tas ir arī jauns pagrieziena punkts cilvēces attīstībā.»

Atšķirībā no ASV un lielākās daļas Eiropas Krievijā norēķināšanās ar kriptovalūtām un to mainīšana pret rubļiem ir aizliegta ar likumu. Septembrī Krievijas Centrālā banka paziņoja, ka ar kriptovalūtām saistītā anonimitāte varot ievilkt pilsoņus «tādās nelikumīgās aktivitātēs kā nelegāli iegūtu līdzekļu atmazgāšana un terorisma finansēšana».

Taču ir manāma Krievijas interese par kriptovalūtām - Vladimirs Putins jūnijā tikās ar «Bitcoin» galvenā konkurenta «Ethereum» izgudrotāju un mudināja likumdevējus izstrādāt kriptovalūtu regulēšanas mehānismus, ar ko patlaban nodarbojas Krievijas Valsts dome.

Eksperti lēš, ka patlaban Krievijā atrodas vien 3% no visiem datoriem, kas ražo bitkoinus. Taču valsts labā spēlē vairāki apstākļi - piemēram, lētā elektrība un vēsais klimats, kas atvieglo datoru atvēsināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu