Vai darba devējs ir tiesīgs skatīties manu e-pastu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Darba procesa veiksmīgai nodrošināšanai un informācijas apritei visbiežāk darba vietās tiek izveidota e-pasta sistēma, taču ko nosaka likums, vai darba devējam ir tiesības lasīt manas sarakstes darba e-pastā?

Tā ir patiesība, informē Datu valsts inspekcijas Personas datu apstrādes uzraudzības nodaļas vadītājs Jānis Kāršenieks. Uz to norāda arī sabiedrībā zināmais Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmums Barbulesku lietā, ka darba devējam ir tiesības kontrolēt, ko attiecīgais darbinieks darba laikā dara darba e-pastā. Ja darbinieks ir atvaļinājumā, darba devējs ir tiesīgs aplūkot viņa e-pastu, lai noskaidrotu, vai uz to nav atsūtīta darba devējam nozīmīga informācija.

Pretēji ir ar privāto e-pastu - to gan darba devējam nav tiesību skatīties, jo tas var saturēt sensitīvu informāciju, piemēram, medicīniskus datus. Pat tad, ja darbinieks privāto e-pastu izmanto, strādājot ar darba datoru, darba devējs nav tiesīgs to kontrolēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu