Dzīve pēc šokējošā šova: kā šobrīd dzīvo «Caur ērkšķiem uz..» dalībnieces? (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Teju trīs mēnešus visa Latvija aizrautīgi sekoja līdzi šokējoši atklātā sociālā šova «Caur ērkšķiem uz..» dalībniecēm, kuras bija apņēmības pilnas ne tikai atklāti runāt par savām dzīves likstām, tā dodot vērtīgu mācību arī citiem, bet arī darīt visu, lai pārvilktu svītru savai pagātnei un sāktu jaunu dzīvi. Ar sievietēm ik dienu strādāja eksperti un savas jomas profesionāļi, viņas apmeklēja dažādas personības izaugsmes nodarbības un guva jaunu, nekad iepriekš nebaudītu dzīves pieredzi. Pēc raidījuma katrai sievietei tika dāvāti vērtīgi atspēriena punkti – darba vietas, iemaņu pilnveidošanas kursi, mūsdienīgas tehnoloģijas, kuras, pareizi izmantojot, sniegtu nozīmīgu atbalsta punktu ceļā uz sapņu īstenošanu. Taču, vai šīs iespējas izmantot, palika katras pašas ziņā. Ko šobrīd dara «Caur ērkšķiem uz..» dalībnieces? Kā pusgadu pēc šova filmēšanas mainījusies viņu dzīve?

 
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Linda
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Linda Foto: Lindas privātais arhīvs

No kompleksu māktas būtnes līdz sabiedrības dvēselei – Lindas iedvesmojošais stāsts

Par vienu no televīzijas «STV Pirmā!» sociālā šova «Caur ērkšķiem uz..» pārsteigumu gan skatītājiem, gan pašām dalībniecēm nenoliedzami kļuva transseksuālis Linda, kura jau pirmajās sērijās visus šokēja, paziņojot, ka ir piedzimusi kā vīrietis un ir ceļā uz dzimuma maiņas operāciju. Lai arī Linda bija gaidījusi, ka sabiedrība viņu uzņems ar negācijām, projekta dalībnieces ātri vien ar viņu atrada kopīgu valodu un tieši Linda ar savu atklātību un sirsnību iemantoja sieviešu un arī skatītāju uzticību.

«Šovā es nācu, jo biju baigi iekompleksējusies – jā, es varēju iet brīvi pa ielu, taču līdz brīdim, kamēr neviens nezina, kas es esmu. Es domāju, ka, tiklīdz šovs iznāks, man būs jānomaina matu krāsa un frizūra, lai mani neatpazītu!» atceras Linda.

Viss izvērtās pavisam citādāk – šova laikā skatītāji iepazina un pat iemīļoja Lindu. Turklāt tieši Linda ir kļuvusi par daudzu «Caur ērkšķiem uz..» dalībnieču «vienojošo faktoru» - pēc filmēšanas beigām pie viņas apmetusies gan Laima, gan arī Krista un nu uz laiku, kamēr mājoklī notiek remonts, pie draudzenes mitinās arī Daiga.

Linda neslēpj, ka pirms šova, būdama ieslīgusi depresijā, reti izgāja ārpus mājas un pat apsvēra iespēju doties prom no mūsu valsts. Taču nu viņas plāni ir mainījušies un sieviete ir apņēmības pilna atrast darbu Latvijā.

Tiesa, ne viss ir gājis tik gludi kā cerēts un Linda saskārusies ar virkni sarežģījumu un birokrātijas valgiem, kas apgrūtina dzīvi cilvēkiem, kuri uzdrošinās būt citādi. Tā, piemēram, tik ierasta lieta kā pases maiņa Lindai izvērtusies īstā neiespējamajā misijā – lai saņemtu dokumentu, viņai pat nācies ņemt līdzi dēlu, kuram bijis jāapliecina, ka cilvēks, kurš redzams iepriekšējā pases fotogrāfijā, ir tā pati persona, kas šobrīd atnākusi dokumentu mainīt.

Vaicāta, kā Lindai izdevies tik ātri atrast kopīgu valodu ar šova dalībniecēm, viņa atklāj: «Manī nav agresijas pret citiem. Es sevi nekad citiem ar varu neuzspiežu un neiešu cīnīties, lai kāds mani mīlētu!»

 
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Krista
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Krista Foto: Ekrānuzņēmums

Neizmantotas iespējas un dzīve ārpus Latvijas – panku meitenes Kristas sevis meklējumi

Sociālajā šovā «Caur ērkšķiem uz..» iepazītā panku meitene Krista raidījuma laikā nebeidza pārsteigt ar savu skarbo uzvedību, kā arī sirdi plosošu atklātību, stāstot gan par bojā gājušo māsu, kura bijusi viņas uzticības persona, gan sarežģītajām attiecībām ar dēliņa Merilina tēti.

Jau iepriekš izskanējušas baumas, ka Krista pēc raidījuma beigām pametusi Latviju un devusies uz Angliju. Sociālā šova speciālizlaidumā Krista beidzot atklāja iemeslus, kāpēc izvēlējusies pārcelties prom no dzimtenes.

«Ir jāmaina vide, jo Latvijā ir visi mani draugi, tusiņi un dzerstiņi. Man ir tieši jānozūd, jāpamēģina kaut kas cits. Jāiziet no savas komforta zonas, lai kaut kas mainītos,» saka Krista.

Viņa atklāj, ka uz šādu soli sievieti pamudinājusi mīlestība pret savu dēlu un vēlme viņam nodrošināt laimīgu dzīvi. «Es gribu, lai Merilinam viss ir pēc iespējas labāk. Tāpēc, kamēr pati nebūšu nokārtojusi savu dzīvi, tikmēr nevarēšu audzināt savu dēlu.»

Kristas dēls tika izņemts no ģimenes un ievietots Krīzes centrā, bet šobrīd viņas draugam ir atjaunotas aprūpes tiesības un mazais atkal dzīvo pie viņa. «Es saprotu, ka šobrīd Merilinu atpakaļ nedabūšu, tāpēc gribu nokārtot savu dzīvi Anglijā un pēc tam viņu mēģināt dabūt,» apņēmības pilna ir jaunā sieviete.

Krista balvā saņēma darba vietu peintbola parkā, taču iespēju beidzot strādāt algotu darbu un nostāties uz savām kājām tā arī neizmantoja – uz darbu ieradās vien pāris reizes, turklāt krietni dvakojot pēc alkohola. Arī raidījumā saņemto balvu – planšetdatoru – jaunā sieviete jau pēc pāris dienām atdevusi lombardā.

«Ja godīgi, vienīgais, kas viņas dzīvē šobrīd ir mainījies, ir vide. Un tas, kam viņa tagad sēž uz kakla,» par Kristas dzīvi skarbu viedokli pauž šova dalībniece Laima.

 
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Laura
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Laura Foto: Ekrānuzņēmums

Laura piedzīvojusi neticamas pārvērtības

Lai arī pēc ekspertu un dalībnieču vērtējuma Laura ierindojās otrajā vietā, šķiet, ka par «Caur ērkšķiem uz..» patieso uzvarētāju kļuvusi tieši viņa.

Pēc šova filmēšanas beigām Lauras dzīve mainījusies par 180 grādiem – sieviete mērķtiecīgi izmantojusi sev dāvātās balvas un tikusi pie burvīga smaida, strādā restorānā, kļuvusi sievišķīgāka un ir laimīga kopā ar vīru un ģimeni.

Laura ir apzinājusies savu dzīves mērķi un ir gatava neatlaidīgi virzīties uz to!

 
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Laima
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Laima Foto: publicitātes foto

Patstāvīga dzīve Rīgā – Laima saka ardievas Madonai

Arī Laima pēc šova burtiski ir atplaukusi, atradusi patstāvīgu darbu un no Madonas pārcēlusies uz dzīvi galvaspilsētā.

Viņa šobrīd dzīvo pie Lindas, un abas ir kļuvušas par īstām sirdsdraudzenēm.

Jaunā sieviete neslēpj, ka pēc «Caur ērkšķiem uz...» parādīšanās TV ekrānos viņa daudzus draugus ir arī pazaudējusi. «Tie cilvēki mani nosoda tikai tāpēc, ka patiesība iznāca gaismā,» saka Laima.

Viņas dzīvē pēc šova lielu loma ir bijusi ģimenes psihoterapeitei Ainai Poišai, ar kuras palīdzību Laima ir atradusi un iemīlējusi sevi un beidzot ir gatava rūpēties ne tikai par citu, bet arī savu labklājību.

«Mana dzīve ir pārvērsta par dzīvi, nevis mokām!» iedvesmojoši saka Laima.

 
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Sintija
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Sintija Foto: Ekrānuzņēmums

Nē alkoholam – Sintija kardināli maina savu dzīvi

Pirmajā šova filmēšanas dienā Sintija dalībnieces pārsteidza, ierodoties pamatīgā reibumā, kas tolaik viņai bija ierasts stāvoklis. Taču nu viss ir mainījies – kopš projekta beigām Sintija alkoholu vairs nelieto, spēku meklē ticībā, bet radošo personību pilnveido floristikas kursos.

«Es lēnām sajūtu to garšu, kā ir dzīvot skaidrā. Nav būtiski, kad ir lielie lēcieni un kaut kas nozīmīgs sasniegts, visu var nostiprināt arī pamazām. Viena no lietām, ko esmu izdarījusi, – es vairs nedzīvoju patversmē un eju uz draudzi,» stāsta Sintija.

Kādi ir Sintijas iespaidi par sevi, skatoties raidījumu no malas? Viņa nosmej: «Es traki izskatos, kad dzeru!»

 
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Inga
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Inga Foto: Ekrānuzņēmums

Vilšanās sistēmā un vēlme meklēt laimi ārpus Latvijas - Ingas stāsts

Nonākusi parādu jūgā, Inga jau iepriekš bija devusies peļņā uz ārzemēm. Cerot uz labāku dzīvi un ar milzīgu apņēmību atjaunot attiecības ar meitu, sieviete bija atgriezusies Latvijā. Tiesa, nu Inga atkal plāno doties uz Milānu, kur iecerējusi apgūt stilistes prasmes.

«Es atbraucu ar domu, ka te viss ir labi un ka pārējie visu ir ne tā sapratuši. Diemžēl... Gribētu dzīvot mājās, pilntiesīgi mājās, nevis patversmē. Man nav tādas iespējas, tāpēc meklēju rezerves variantus,» atklāj Inga.

Viņā atzīst, ka šajā projektā uzzinājusi, kāda ir situācija mūsu valstī, kas ir mainījies astoņu gadu laikā, kamēr viņa bijusi prom, – kādas ir struktūras un kā tās strādā.

«Visu, ko gribēju uzzināt par politiku, ekonomiku un ikdienas dzīvi, es uzzināju. Un izvēlējos - te viss vēl ir skumji,» par savu pieredzi pēc atgriešanās Latvijā stāsta Inga.

 
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Inese
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Inese Foto: Ekrānuzņēmums

Inese pošas kāzām

Atraktīvā Inese, kuru šova dalībnieces mīļi dēvēja par Bumbulīti, projekta laikā spēra kādu īpaši drosmīgu soli – bildināja savu dzīvesbiedru. Vaicāta, vai jau skan kāzu zvani un viņa kļuvusi par precētu sievu, Inese atklāj, ka uz šo mērķi ejot palēnām un krājot laulību ceremonijai nepieciešamos līdzekļus.

Tieši Inese projekta laikā uz savas ādas daudzas lietas un notikumus izbaudīja pirmo reizi – gan pirmo reizi bija Rīgā, gan apmeklēja frizieri un baudīja citas sievišķīgas procedūras.

Arī pēc šova viņai tika sarūpēts kāds īpašs piedzīvojums – pirmais ceļojums ārpus Latvijas kopā ar ģimeni. Tāpat Inese īstenojusi vēl kādu ilgi lolotu sapni – viņa savu mīlestību pret bērniem piepilda, strādājot par auklīti.

 
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Alla
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Alla Foto: Ekrānuzņēmums

Alla kļuvusi pašpārliecinātāka un nebaidās pieņemt radikālus lēmumus

Allaž asprātīgā Alla, kurai pēc vārda kabatā nekad nav bijis jāmeklē, atzīst, ka pēc šova kļuvusi krietni pašpārliecinātāka un tā vietā, lai žēlotos par dzīves nebūšanām, drosmīgi iet uz priekšu un dara visu, lai uzlabotu savas dzīves apstākļus. Tostarp izlēmusi mainīt darbu.

«Biju pieķēdēta pie sava darba, strādāju kā rūķītis – jā, aldziņa bija kaut kāda, viss notika... Bet tad padomāju – kāpēc nevaru sev labāku darbu atrast? Vienkārši uzrakstīju atlūgumu, atslēgas uz galda – viss, es eju!»

Tagad Alla atradusi labāk atalgotu darbu, ar viņai daudz pieņemamākiem darba apstākļiem.

 
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Daiga
"Caur ērkšķiem uz..." dalībniece Daiga Foto: Ekrānuzņēmums

Daiga ir ceļā uz bērnu atgūšanu

«Šis ir tas brīdis, kad varu teikt, ka man iet ļoti labi. Man ir darbs, kurš man ļoti patīk, man ir dzīvoklītis, uz kuru tikko esmu pārvākusies. Viss būs, taču, protams, gribas, lai tas viss notiek ātrāk, lai ātrāk ir bērni atpakaļ,» atklāj Daiga.

Sieviete neslēpj, ka, pateicoties dalībai šovā, viņa ir atguvusi savu pazaudēto «es» un ir gatava pati cīnīties, lai būtu laimīga un piepildītu savus sapņus. Daiga ar smaidu stāsta, ka viņas pieredze esot iedvesmojusi daudzus skatītājus un viņa ik dienu, strādājot Dailes teātra bufetē, dzirdot komplimentus un pateicības vārdus par to, ka uzdrīkstējusies atklāt savu dzīves stāstu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu