Pirmoreiz izvirdis Papua-Jaungvinejas «dusošais» vulkāns

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nomaļā Papua-Jaungvinejai piederošā salā pirmoreiz pelnus izmetis vulkāns, kas tika uzskatīts par neaktīvu, vēsta aģentūra «Reuters». Bailēs, ka drīzumā pelniem sekos arī lava, nācies evakuēties vairāk nekā 500 iedzīvotājiem.

Kadovaras salas vulkāns ir 365 metrus augsts. Pelnu izvirdums piektdienā, 5.decembrī, bija pirmā jebkad reģistrētā vulkāna aktivitāte. Tomēr Makvarija Universitātes vulkanologs Kriss Fērts pieļauj, ka Kadovaras sala varētu būt bijusi viena no divām «degošajām salām», kas aprakstītas 17. gadsimta pirāta un piedzīvojumu meklētāja Viljama Dampīra dienasgrāmatās.

«Pagaidām tikai turpinās vulkānisko pelnu izmešana,» par vulkāna aktivitāti aģentūrai «Reuters» sacīja meteorologs Čeins O'Braiens.

Dūmu staba augstums pārsniedz 2000 metrus.

Ja no vulkāna izvirdīs lava, pastāv cunami un zemes nogruvumu risks. Uz salas dzīvo apmēram 500 līdz 600 cilvēku, kuri no savām mājām ir evakuējušies.

Fērts norāda, ka vulkanologi ar lielu interesi sekos tālākajiem notikumiem. «Grūti paredzēt, kas varētu notikt, jo nav ar ko salīdzināt,» viņš uzsver.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu