Kā nebūt starp 92% neveiksminiekiem, kuru Jaunā gada apņemšanās nepiepildās?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudzi no mums gaidīja 1. janvāri, lai uzsāktu daudz skaistāku, laimīgāku un veselīgāku dzīvi, taču diemžēl no Jaunā gada apņemšanās īstenotas tiek vien 8%. Visbiežāk pieļautā kļūda, kāpēc mērķi neizdodas sasniegt, ir tas, ka cilvēki bieži vēlas to, kas būtu pareizi, nevis to, ko patiesi grib, tā stāsta «Personības pilnveidošanas centra» personīgās izaugsmes trenere un grāmatas autore Indra Melbārde.

Izvēlos to, kā būtu pareizi, nevis to, ko gribu

Bieži cilvēki izvirza mērķus, kurus patiesībā nevēlas sasniegt. Veselīga pārtika, sportošana – tas ir pareizāk un labāk, bet varbūt mums patiesībā tik ļoti kārojas to kūciņu apēst vai no rītiem ilgāk izgulēties, tāpēc nākamā reizē, kad domāsim par mērķiem,

jāpievērš uzmanība tam, ko patiešām vēlamies, nevis tam, ko vajadzētu un kas teorētiski būtu labāk un pareizāk.

Mērķis formulēts negatīvi

Cilvēki, it kā domājot labu, izvēlas kaut ko negribēt, piemēram, nesmēķēt, nebūt tik slinkam vai nepārstrādāties, taču zemapziņa nedzird šo mazo vārdiņu ne. Ja domājam par to, ko negribam, neapzināti sevi programmējam uz šo lietu, tāpēc mērķi ieteicams definēt pozitīvā formā.

Mērķis nav konkrēts un izmērāms

Svarīgi, vai mērķis, kuru izvirzām, ir pietiekami konkrēts. Ja sakām sev, ka vēlamies vairāk naudas, mīlestības vai vēlos būt šogad laimīgāks, mūsu zemapziņa to nesaprot. Ja kādam ir vēlme iegūt vairāk naudas, to viegli piepildīt,

uzdāvinot viņam vienu centu, jo teorētiski mērķis tiks sasniegts. Formulējot mērķi, tam jābūt konkrētam un izmērāmam.

Mērķis ir nereāli izpildāms

Noticot dažādiem brīnumainiem vēstījumiem, cilvēki izvirza nereālus un kosmiskus mērķus, taču tam vienmēr jābūt reālam, balstītam tajā, ko es gribu un esmu gatavs darboties.

Gaidu izmaiņas no citiem, nevis sevis

Nebūs liela jēga izvirzīt to, kas būtu jādara citiem cilvēkiem. Ja mani personīgi neapmierina attiecības ar konkrētu cilvēku, tad mērķis var būt, ka šogad vēlos uzlabot attiecības ar šo personu, taču uzstādījums sev, ko es pats varu darīt, lai šo mērķi sasniegtu.

Atlieku mērķa īstenošanu

Galvenais ir izvirzīt mērķi un sākt to realizēt tūlīt. Ja mums ir mērķis, kuru patiesībā nevēlamies, tad arī negribēsim sākt to realizēt. Ja izdomājam, ka sāksim ko jaunu 1. februārī vai 1. janvārī, tas būs atlikts mērķis, tāpēc īsts mērķis ir tāds, ja esmu domājis par to, ko gribu, es eju un daru.

Tikko kā izdotajā 2. grāmatā «Mācība par personīgo meistarību» var iegūt zināšanas par to, kā prasmīgāk definēt mērķi un kādas tehnikas iespējams pielietot, lai to sasniegtu, taču ar informāciju vien nepietiks. Zināšanas jāizmanto praksē, un jāsāk to darīt tūliņ pat.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu