Sudraba par darbu «oligarhu lietas» komisijā: mana vēlme nav kaut ko slēpt no sabiedrības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Jautājumi, ko es uzdevu gan Strīķei, gan Jurašam, gan ģenerālprokuroram, bija saistīti ar informāciju, kas ir šajā krimināllietā. Tāpēc no komisijas puses nav iespējams šo informāciju atklāt. Mana vēlme nav kaut ko slēpt no sabiedrības, visi, kas intensīvi seko līdzi komisijas darbam, redz, ka lielākā daļa sēžu ir bijušas atklātas,» RīgaTV 24 raidījumā «Dienas personība ar Veltu Puriņu» teica «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL).

Sudraba šādi izteicās, komentējot 4. janvārī notikušo komisijas slēgto sēdi, kurā tika uzklausīti bijušie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki, esošā KNAB vadītāja vietniece un ģenerālprokurors.

Sudraba norādīja, ka komisija pat centusies apiet krimināllietas klasificēto statusu, izmantojot materiālus, kas jau pieejami publiskajā telpā. Tas gan nav līdzējis vienmēr: «Esam arī centušies izmantot materiālus, kas ir daļēji ņemti no krimināllietas, bet ir atrodami publiskajā telpā. Bet, kad tu runā par konkrētiem faktiem, kas ir šajā krimināllietā – šo informāciju padarīt atklātu nav iespējams.»

Sudraba arī sacīja, ka bija pārsteigta par Jutas Strīķes izteikumiem pirms slēgtās sēdes. «Strīķe pirms sēdes bija paudusi, ka viņai nav nekādu noslēpumu, ka viņa var par visu runāt atklāti. Man bija milzīgs pārsteigums, ka Juta Strīķe pati absolūti nav kursā par to, ka katra krimināllieta, neatkarīgi no tā, vai tā ir aizgājusi uz tiesu, vai ir slēgta, tik un tā saglabā klasificētās informācijas statusu,» pauda Sudraba.

Jau ziņots, ka izskanējuši aicinājumi 4. janvāra slēgtajai sēdei mainīt statusu. Sudraba uzskata, ka par to būtu jālemj visai komisijai: «Lai arī likums ļauj komisijas priekšsēdētājam kopā ar sekretāru lemt par sēdes statusa maiņu iepriekšējai sēdei, es uzskatu, ka, tā kā tas bija komisijas lēmums, es rosināšu, lai komisija šo jautājumu pārskata kopā.»

Viņa pati gan šo ideju neatbalsta, jo cilvēki, kas tika aicināti uz sēdi, viņasprāt, rēķinājušies ar to, ka viņu teiktais netiks atklāts sabiedrībai. «Ir jāņem vērā, ka, uz sēdi ir aicināti cilvēki, kuri izsaka savu viedokli, zinot, ka viņi šo viedokli neizsaka kameru priekšā. Nedrīkst pārkāpt šos noteikumus un pateikt: «Paldies, ka tu biji tik atklāts, tagad mēs visu publiskosim,»» skaidroja Sudraba.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu