«Tā izskatās mana s**u bedre»: pasaule atbild Trampam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Asu reakciju visā pasaulē izpelnījies Donaldam Trampam piedēvētais izteikums, ka ASV neesot vajadzīgi imigranti no «sūdu bedres valstīm», ar to domājot Āfriku, Haiti un Salvadoru. ANO paziņojusi, ka tad, ja ziņas par Trampa teikto apstiprināsies, ASV prezidenta teiktais esot apkaunojošs un rasistisks. Tikmēr haitieši steidzas sociālajos tīklos parādīt savas zemes skaistās ainavas, norādot - «tā izskatās mana sūdu bedre», raksta «The Washington Post».

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien esot pārsteidzis likumdevējus, lietojot vārdus «sūdu bedres valstis», kad likumdevēji ierosinājuši atjaunot Haiti, Salvadoras un Āfrikas valstu imigrantu aizsardzību, medijiem izpauda divi informācijas avoti, kas vēlējās palikt anonīmi.

«Kāpēc pie mums brauc cilvēki no visām šīm sūdu bedres valstīm,» atsaucoties uz diviem anonīmiem cilvēkiem, kas tikuši informēti par sanāksmi, vēsta «The Washington Post».

Vēlāk Tramps tviterī paziņoja, ka viņa lietotā valoda esot bijusi «skarba», tomēr tādu apzīmējumu, kāds parādījās presē, viņš neesot izmantojis.

Meksikas bijušais prezidents Vinsente Fokss Trampam veltīja skarbus vārdus. «Tava mute ir riebīgākā sūdu bedre pasaulē,» viņš tvītoja. «Kas tev devis autoritāti lemt, kurš ir gaidīts Amerikā un kurš ne? Amerikas diženums ir balstīts uz daudzveidību, vai arī esi aizmirsis savu imigranta pagātni, Donald?»

Trampa māte dzimusi Skotijā, bet 18 gadu vecumā emigrēja uz ASV, savukārt Trampa vectēvs no tēva puses uz ASV emigrēja no Vācijas.

Starptautiskā organizācijas Āfrikas Savienība norādīja, ka esot «satraukta» par Trampa izteikumiem. «Ņemot vērā vēsturisko patiesību, ka daudzi afrikāņi ieradās ASV transatlantiskās verdzības laikā, tas ir pretrunā ar pieņemamu uzvedību un rīcību,» sacīja organizācijas pārstāve Eba Kalondo.

Viņa piebilda, ka šādi izteikumi esot īpaši nepatīkami tāpēc, ka nāk no valsts, kas ir «globāls piemērs», cik spēcīga un daudzveidīga var būt valsts, kas izveidojusies, pateicoties imigrācijai.

Haiti vēstnieks ASV Pols Altidors nopēla izteikumus un apstiprināja, ka esot pieprasīts skaidrojums no ASV amatpersonām. Altidors arī teica, ka Haiti vēstniecība Vašingtonā saņēmusi daudzus e-pastus no amerikāņiem, kuri atvainojās par Trampam piedēvētajiem izteikumiem.

Haiti lielākais laikraksts tos nodēvēja par «rasistiskiem un kaunpilniem».

Dienvidāfrikas pilsētas Johannesburgas portāls «Daily Maverick» ierosināja, ka, «tā turpinot, «brīvā stila piektdienā» Baltajā namā būs jāierodas kapucē un ar lāpu».

Botsvāna pieprasījusi oficiālu atbildi no ASV, lai noskaidrotu, «vai Botsvāna tiek uzskatīta par «sūdu bedres» valsti». Izteikumi nosodīti kā rasistiski.

Tikmēr Kenijas karikatūrists Viktors Ndula publicējis karikatūru ar Trampa «Baltā» nama Āfrikas karti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu