20 tūkstoši demonstrantu Vīnē protestē pret jauno valdības koalīciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāk nekā 20 000 cilvēku sestdien Vīnē izgāja demonstrācijā pret Austrijas jauno valdošo koalīciju, protestējot pret tās nostāju imigrācijas un sociālās politikas jautājumos, paziņoja policija.

Protesta gājiena dalībnieki devās uz Vīnes centra rajonu, kur atrodas vairākas ministriju ēkas, lai darītu zināmu savu viedokli jaunā kanclera Sebastiāna Kurca administrācijai. 31 gadu vecais konservatīvās Tautas partijas (OeVP) līderis Kurcs decembrī kļuva par gados jaunāko kancleru Austrijas vēsturē.

Policija paziņoja, ka gājienā bijuši 20 000 dalībnieku, bet gājiena organizatori apgalvoja, ka tajā izgājuši 60 000, protestējot pret galēji labējās un pret imigrāciju noskaņotās Brīvības partijas (FPOe) iekļaušanu valdībā.

FPOe jaunajā valdībā ir seši ministru portfeļi, tai skaitā vicekanclera amats, kuru ieņem šīs partijas līderis Heincs Kristiāns Štrahe.

Kreiso un pretrasisma organizāciju rīkotais gājiens noslēdzās pie Hofburgas pils, kur tā dalībnieki izgaismoja tumsu ar tūkstošiem viedtālruņu radītu apgaismojumu.

Kurcs piektdien Francijas apmeklējuma laikā aicināja uz sapratni un uzstāja, ka viņa valdība ir «proeiropeiska».

Sestdien notikušā gājiena dalībnieki tomēr demonstrēja plakātus, kuros bija vilktas paralēles ar hitleriskās Vācijas īstenoto Austrijas aneksiju 1938.gadā. Uz dažiem plakātiem bija uzraksti «Pretošanās» un «Neļaujiet nacistiem valdīt».

FPOe, kuru piecdesmitajos gados dibināja bijušie nacisti, ir iekļauta Austrijas valdībā otro reizi. Pirmā reize bija no 2000. līdz 2005. gadam, un Austrija toreiz izpelnījās Eiropas Savienības (ES) sankcijas.

FPOe pēc pirmās reizes valdībā ir mīkstinājusi savu tēlu.

15.oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās tā ieguva 26% balsu.

Kurcs, kurš maijā kļuva par OeVP līderi, padarīja tās politiku labējāku, nodrošinot partijai pirmo vietu parlamenta vēlēšanās oktobrī.

FPOe pārstāvošais Austrijas iekšlietu ministrs Herberts Kikls ceturtdien izpelnījās kritiku par rosinājumu koncentrēt valstī ieradušos patvēruma meklētājus, raisot asociācijas ar nacistu režīma koncentrācijas nometnēm.

Austrijā opozīcijā esošie «zaļie» uz to reaģēja, iestājoties pret «nacionālsociālisma valodas iespiešanos mūsu domāšanā un sajūtās».

Štrahe šomēnes jau izpelnījās kritiku par rosinājumu patvēruma meklētājus turēt tukšās armijas kazarmās un katru vakaru tiem noteikt komandanta stundu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu