Bīstamais ceļš kalnos: migranti riskē ar dzīvību, pār Alpiem dodoties uz Franciju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Simtiem migrantu liek uz spēles savu dzīvību, lai pa sniegotajām Alpu takām no Itālijas nokļūtu Francijā, ziņo aģentūra «Reuters». Tādā veidā viņi cenšas izvairīties no robežsardzes, kas patrulē vietās, kur robežu šķērsot ir vieglāk.

38 gadus vecajam gvinejietim Abdullhai ceļš no dzimtenes līdz akmeņainajiem, sniegotajiem Alpu kalniem prasīja trīs gadus. Takas, pa kurām migranti dodas Francijas virzienā, ir stāvas un bīstamas, taču Abdullhai un vēl pieci citi migranti ir apņēmušies nonākt galamērķī. Pārbaudījumi, kas viņus gaida - no kalniem krītoši akmeņi un sals. Sniega dēļ ceļš kļūst vēl bīstamāks.

Aizvadītajā gadā šo ceļu mēģinājuši veikt simtiem migrantu. Migrantu grupa, ar kuru ceļā devās Abdullhai, decembrī nonāca Francijā.

Foto: Reuters/Scanpix

Gvinejā palika Abdullhai sieva un trīs bērni. Pastarīti - divus gadus vecu puiku - viņš nav redzējis.

«Mūsu dzīve Gvinejā nav laba,» viņš stāsta. «Tur nav darba, maniem bērniem nav nākotnes. Eiropā mums var būt nākotne. Mēs varam atrast darbu un dzīvot ar cieņu. Man šķiet, ka ir vērts mēģināt.»
Foto: Reuters/Scanpix

2015.gadā Eiropā no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas ieradās vairāk nekā viens miljons migrantu. Daudzi no viņiem mēroja ļoti bīstamu ceļu, piemēram, šķērsoja Vidusjūru pārpildītās gumijas laivās. Pērn migrantu straume apsīka, taču nelegālās migrācijas problēma joprojām ir aktuāla.

Saskaņā ar starptautiskās organizācijas IOM aplēsēm, Vidusjūrā miruši apmēram 20 000 cilvēku, kuri mēģināja sasniegt Itāliju.

Briesmas draud ne tikai ceļā, bet pat vēl pirms tā sākšanas.

«Lībijā mani vairākus mēnešus ieslodzīja un spīdzināja,» atklāj 28 gadus vecais Kamarra. «Man lika strādāt bez atlīdzības. Paskatieties uz manām rētām.»

Pacēlis kreklu, viņš žurnālistiem rāda uz ķermeņa palikušās rētas.

«Galu galā Alpu šķērsošana man nav tik liels pārbaudījums,» viņš nosaka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu