Video: nervus kutinošs ceļojums ledāja dzīlēs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Šis nervus kutinošais video, ko uzņēmuši ledāju pētnieki no Jaunzēlandes, ir daļa no centieniem noskaidrot, kas notiek aizvien straujāk kūstošo ledāju iekšienē, vēsta «The Conversation».

Rosa šelfa ledājs ir masīvs Francijas izmēra ledājs, tomēr pētniekiem joprojām nav skaidrs, kādi procesi notiek zem tā. Lai noskaidrotu vairāk par šo ledāju, Jaunzēlandes pētnieki ledājā izveidoja 300 metrus dziļu urbumu un nolaida tajā videokameru. Rezultātā skatītājiem pieejams patiesi nervus kutinošs ceļojums nezināmajā.

Pētnieku komanda spriež, ka ūdens zem ledāja ir kļuvis siltāks kopš 20. gadsimta 70. gadiem, kad pirmo reizi tika izmērīta tā temperatūra. Tas nav labi, jo, kūstot tik masīvam šelfa ledājam, ūdenī var nokļūt arī ledāji, kas ir uz zemes, kā rezultātā var katastrofāli celties ūdens līmenis okeānā. Tiesa, pašlaik vēl nevar pateikt, cik sliktā stāvoklī ir Rosa šelfa ledājs, tomēr ir skaidrs, ka labs tas nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu