Noskaties: TVNET izmēģina topless skrējienu līdz Mildai un rekordpeldi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādā viesu mājā netālu no Salacgrīvas svētdienas rītā viens pēc otra sāk ierasties savstarpēji nepazīstami cilvēki. Ar vienu no viņiem - Rūdīšanās skolas dibinātāju un vadītāju Māri Žundu gan esmu iepriekš ticies citos viņa organizētajos pasākumos. Arī šodienas tikšanās iemesls ir Māra rīkotā Ziemas pastaiga. Gaisa temperatūra ir nedaudz virs nulles un šajā pastaigā mēs gatavojamies doties ģērbušies vien šortos.

Mentālais treniņš jau ir sācies, kad izvēlējāties doties pārgājienā - tā ir rakstīts epasta vēstulē, kuru Māris izsūtīja dalībniekiem pāris dienas pirms šīs ziemas pastaigas. Tam piekrīt arī vēl kāds pastaigas dalībnieks, kurš atzīst, ka naktī nav varējis pagulēt. Ar mani ir līdzīgi - tik ilgstoši puskails aukstumā vēl neesmu atradies, tāpēc jau iepriekšējā vakarā prātu kņudināja doma par to, kā būs...

Rūdīšanās skolas mājaslapa vēsta, ka skolas idejas pamatā ir Vima Hofa metodes mācība, kas aicina koncentrēties uz elpošanu, lai iegūtu kontroli par savu ķermeni un prātu. «Iemācoties to kontrolēt, pelde ziemā, pastaiga vasaras karstumā būs tīrais nieks. Arī uzstāšanās publikas priekšā. Rūdīšanās skolas stāsts nav par sevis saldēšanu, bet par atgriešanos pie mūsu dabīgajām spējām sevi kontrolēt. Elpošana ir vienkāršākais veids, kā ietekmēt veģetatīvo nervu sistēmu, lai kontrolētu un aktivizētu imūnsistēmu. Faktiski ar katru elpas vilcienu cilvēks ietekmē ķīmiskos un fizioloģiskos procesus organismā,» vēsta skolas mājaslapa. Skolas dibinātāju un vadītāju Māri, toreiz - IT speciālistu un biroja darbinieku, pirms dažiem gadiem mieru nelika jautājums, kāpēc dažiem cilvēkiem birojā nav iebildumu pret atvērtu logu, bet citi baidās ar tūlītēju saslimšanu. Meklējot atbildes uz šiem un citiem jautājumiem, Māris nonāca līdz Vima Hofa zinībām, kuras pats tagad izplata tālāk Latvijā.

Vims Hofs (Wim Hof) jeb Ledus vīrs ir dažādu ekstrēmo aukstumu rekordu īpašnieks, viņam pieder 26 Ginesa rekordi.


Par zaļknābi aukstuma jautājumos sevi uzskatīt nevaru - jau vairākus gadus praktizēju ikrīta auksto dušu, pa retam arī peldes āliņģī. Šogad esmu arī piedalījies trīs Rūdīšanās skolas organizētajos pasākumos - elpošanas kursa ievadapmācībā, rīta topless skrējienā pa Rīgas ielām un roņu rekordpeldē Bābelītī.

Trešdienas agrā rīta 6 kilometru 'topless' skrējiens līdz Brīvības piemineklim notiek mīnus 9 grādos. Ja patīk sev pievērsta uzmanība un spēj izturēt aukstumu, šāds puspliko skrējiens noteikti ir īstā vieta. Kopējā fotografēšanās un selfiji pie Brīvības pieminekļa un tad skrējiens atpakaļ uz starta vietu. Ķermeņa sajūtas pēc šādiem 6 kilometriem ir grūti aprakstāmas, vienīgās sekas nākošajā dienā ir mazliet aprautā brāzmainā vēja apstrādātā āda uz augšdelmiem un sāniem. Savdabīgs izaicinājums.

Ziemas rekordpelde, Bābelītis, 21. janvāris. Gaisa temperatūra -2 grādi. Neskatoties uz aukstumu, Māra rīkotā ziemas pelde sapulcināja vairāk kā 100 cilvēkus - Māra un viņa līdzgaitnieku izzāģētais āliņģis piepildās gan ar pieredzējušiem ‘roņiem’, gan tādiem, kas šādu peldi izmēģina pirmo reizi mūžā.

Ziemas pastaigas programma nozīmē ko vairāk kā tikai līdz piecām stundām garu pastaigu aukstumā. Viss sākas ar ar elpošanas kursu un mentālo sagatavošanos pārgājienam. Pēc pastaigas - tēja, zupa, pirts un sarunas. Jāatzīst, ka Mārim ar savām idejām izdodas aizraut, tāpēc nav brīnums, ka caur viņa Rūdīšanās skolu ir izgājuši ap 1000 interestnu. Un, kā stāsta Māris, tikai kādi 10 pēc tam nav sadūšojušies iekāpšanai āliņģī vai ledus baļļā.

Mana dalība Rūdīšanās skolas pasākumos ir noslēgusies. Jautāts par to, ko esmu ieguvis, uzzinājis un pie kādām sajūtām nonācis, es atbildu - mazliet vairāk nojēgas par to, ko var dabūt gatavu mans ķermenis. Arī pārliecību, ka šie pusplikie skrējēji nav zīmēties alkstoši karstgalvji, bet veselīgāk un labāk dzīvot griboši cilvēki.

Un Mārim? Vima Hofa mācība pirms dažiem gadiem pārvērta viņa dzīvi līdz nepazīšanai. Tomēr šis process vēl nav beidzies, jo vienmēr ir kurp tiekties...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu