FEMEN «melnā pantera»: «Tikai tad, ja būsim aktīvi, varēsim ko mainīt»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

«Sekstrēmistu» kustība FEMEN un tās dalībnieces, kas puskailas metas politiskos protestos, sabiedrībā raisa pretrunīgus viedokļus. Viena no kustības prominentākajām dalībniecēm - melnādainā ukrainiete Andželina Diaša - intervijā medijam RFE/RL stāsta, pie kādām sekām novedis viņas aktīvisms un kāpēc viņa tomēr negrasās pielikt tam punktu.

Šā gada 12.janvārī, kad Čehijā notika prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, iecirknī Prāgā savu balsi devās nodot Čehijas prezidents Milošs Zemans. Kad viņš tuvojās galdiņam, pie viņa pieskrēja Diaša ar kailām krūtīm, kliedzot: «Zemans - Putina m**ka!» Tāds pats sauklis bija uzrakstīts arī uz viņas ķermeņa. Sievieti nekavējoties aizturēja Zemana pavadoņi.

Zemans tika pārvēlēts uz otro termiņu.

Drīz pēc tam Diaša tika atlaista no darba - viņa strādāja par bērnudārza audzinātāju Kijevā. «Mani atlaida FEMEN dēļ,» stāsta Diaša. «Es zinu, ka daži vecāki kaunējās un bija neapmierināti ar to, ka esmu iesaistīta FEMEN.»

«Domāju, ka daži cilvēki ir pārāk konservatīvi. Viņiem ir grūti pieņemt, ka kāds dara ko īpašu... Kaut ko neparastu,» viņa norāda.

Tomēr Diaša ir apņēmusies turpināt protestus, neskatoties uz to, ka tas varētu kaitēt viņas karjeras iespējām. «Es zinu, ka esmu laba audzinātāja,» saka Diaša. «Es neesmu vīlusies, es raugos nākotnē. Zinu, ka atradīšu citu darbu.»

Diaša ir FEMEN kustības dalībniece apmēram astoņus gadus. «Savas ādas krāsas dēļ esmu pieradusi cīnīties par savām tiesībām,» uzsver Diaša, kuras tēvs, tolaik medicīnas students no Angolas, apprecējās ar ukrainieti. «[Kijevas] ielās melnādainas sievietes var sastapt ļoti reti. Man tas ir asinīs - cīnīties. Tāpēc FEMEN ir mana lieta.»

Diaša piedalījusies vairākos protestos pret Austrumeiropas valstu politisko eliti. Pagājušā gada jūlijā viņa rīkoja demonstrāciju pret autoritāro Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, kad viņš Kijevā tikās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko. «Mēs iestājamies par demokrātiju un nedomājam, ka mūsu prezidentam vajadzētu tikties ar tādiem cilvēkiem kā Lukašenko,» skaidro Diaša. «Šī akcija bija pret Ukrainas saitēm ar diktatoru. Diktatori nav mūsu draugi, jo vēlamies dzīvot brīvā un demokrātiskā valstī.»

Pēc protesta Diašai tika izvirzīta apsūdzība par huligānismu un pretošanos policijai. Ja viņu atzīs par vainīgu, sievietei draud cietumsods līdz pat pieciem gadiem.

Pēc protesta pret Zemanu viņai ieslodzījumā nācās pavadīt divas dienas, un Diašai gadu liegts iebraukt valstī. Viņa sūdzējās, ka policisti Prāgā pret viņu esot slikti izturējušies.

«Mēs zinām, ka Zemans neatbalsta Ukrainu. Viņš atbalsta Krieviju un diktatoru Putinu,» norāda Diaša, piebilstot, ka ukraiņu FEMEN kustību esot aizvainojis Zemana izteikums, ka anektētā Krima piederot Krievijai.

Iespējams, viņas slavenākais protests notika 2017.gada septembrī, kad viņa pirms Pasaules kausa kvalifikācijas mača Harkovā starp Ukrainas un Turcijas komandām uzskrēja uz futbola laukuma ar saukli «Erdogans slepkava» uz kailajām krūtīm. Spēli televīzijā skatījās miljoniem cilvēku Ukrainā, Turcijā un citviet, tāpēc tas izpelnījās plašu mediju uzmanību.

FEMEN mājaslapā par «sekstrēmisma melno panteru» dēvētā Diaša piedalījusies arī mazākos protestos pret Porošenko un viņa «Roshen» šokolādes impēriju, kā arī ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Viņa negrasās pārtraukt protesta akcijas par par spīti mātes lūgumiem un iespējai, ka viņai varētu piespriest cietumsodu. «Ja vēlies pasaulē ko mainīt, tad ir jārunā. Vajag kaut ko darīt,» ir pārliecināta Diaša. «Nevar aprobežoties ar parunāšanos virtuvē un nopūtām: «Vai, cik slikti.» Tikai tad, ja būsim aktīvi, mēs varēsim kaut ko izmainīt un dzīvot citādi.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu