Alu zīmējumi pierāda, ka neandertāliešiem piemita abstraktā domāšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Science/D. L. Hoffmann

Jaunā pētījumā atklāts, ka modernie cilvēki nav pirmā un vienīgā suga, kam piemīt abstraktā domāšana un spēja radīt mākslu, jo pasaulē vecāko alu zīmējumu autori izrādās nevis modernie cilvēki, bet gan neandertālieši.

Kā rakstīts zinātniskajā žurnālā «Science», pētnieki šo atklājumu uzskata par ārkārtīgu nozīmīgu un platu soli tuvāk cilvēka evolūcijas procesa labākai izpratnei.

Pētījums (Angļu val., 1 Mb, pdf)

Starptautiska zinātnieku grupa pētnieka Maksa Planka (Max Planck) vadībā izanalizēja alu zīmējumus trīs vietās Spānijā. Pētnieki secināja, ka šie zīmējumi radīti aptuveni pirms 64 tūkstošiem gadu. Zināms, ka modernie cilvēki Eiropā ieradās 20 tūkstošus gadus vēlāk, tāpēc pētnieki secina, ka šo zīmējumu autori ir neandertālieši – vienīgā cilvēku suga, kas tajā laikā mita kontinentā.

Foto: Science/D. L. Hoffmann

Šis ir pirmais pierādījums, ka neandertālieši veidoja zīmējumus uz alu sienām, un tie pierāda, ka neandertālieši bija krietni inteliģentāki un līdzīgāki modernajiem cilvēkiem, nekā uzskatīts iepriekš.

«Bija pieņemts uzskatīt, ka neandertālieši bijuši brutāli, nekulturāli radījumi bez spējas domāt abstraktās kategorijās. Šo pieņēmumu joprojām ir ļoti grūti atspēkot,» izdevumam «Newsweek» komentēja Sauthemptonas universitātes profesors Alisteirs Paiks (Alistair Pike).

Pētnieku komanda alu zīmējumu vecumu noskaidroja ar urāna-torija analīzi, kas ļauj iegūt daudz precīzākus datus nekā iepriekš izmantotā karbona metode. Iepriekš tika uzskatīts, ka šie zīmējumi ir izveidoti pirms 14 tūkstošiem līdz 27 tūkstošiem gadu, tomēr jaunā analīze atklāj, ka tie ir ievērojami senāki.

Foto: Science/D. L. Hoffmann

Neandertāliešu alu zīmējumos attēloti dažādi punkti, dzīvnieki un ģeometriskas figūras, kas zīmētas ar sarkano okeru vai melnu krāsu. Turklāt vietām redzami pat stencili un gravējumi.

«Mēs nezinām, ko šie zīmējumi nozīmē, bet ir skaidrs, ka tie ir jēgpilni. Tie nav uzzīmēti nejauši un atrodas īpaši izvēlētās vietās uz alu sienām. Tas viss liecina par abstraktu domāšanu,» piebilda Paiks.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu