Labāk to izmēģināt dūmu istabā, nevis realitātē mājās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vidēji katrs otrais ugunsgrēks, kas dzēsts dzīvojamās mājās, ir noticis tieši daudzdzīvokļu ēkās. Statistika liecina, ka tie vidēji ik gadu ir aptuveni 1400 nelaimes gadījumu. Lai sniegtu iespēju izjust to, cik dūmi ir necaurredzami un cik grūti ir orientēties telpā ugunsgrēka gadījumā, izstādes «Māja 2018» ietvaros ikvienam ir iespēja apmeklēt dūmu istabu.

VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš atklāj, ka aptuveni puse ugunsgrēku izceļas tāpēc, ka cilvēki neapdomīgi un neuzmanīgi rīkojušies ar uguni, piemēram, smēķējuši telpās. «Lai preventīvi samazinātu ugunsgrēka iespējamību daudzdzīvokļu ēkās, ir jāpārbauda elektroinstalāciju un inženierkomunikāciju atbilstību, jo mūsdienās elektroiekārtu ir daudz vairāk nekā senāk,» iesaka VUGD pārstāvis.

Lai arī dzīvoklī ierīkots dūmu detektors ugunsgrēku nenovērsīs, tas laikus brīdinās par piedūmojumu, līdz ar to būs iespējams savlaicīgāk izkļūt no telpas, ja sākusies degšana.

Dzintars Lagzdiņš stāsta, ka dūmu izplatīšanās ātrums ir atkarīgs no tā, kas un cik lielā platībā deg, taču nedaudz izjust ugunsgrēka sajūtu var dūmu istabā. «Šeit tiek izmantoti teātra dūmi jeb gaišie dūmi, kas nerada diskomfortu cilvēkam. Īstā ugunsgrēkā deg dažādi ķīmiskie materiāli, tāpēc reizēm pietiek tikai ar vienu ieelpu, kas cilvēkam var būt nāvējoša,» brīdina VUGD pārstāvis.

Ja signalizē dūmu detektors, tad nav ieteicams uzreiz celties augšā, bet vajag turēties tuvāk grīdai, lai noskaidrotu, kas notiek. Mājās var ar ģimeni izmēģināt iespējamo rīcību ugunsgrēka gadījumā, piemēram, izslēgt gaismu dzīvoklī un censties tikt līdz ārdurvīm.

Ugunsgrēka gadījumā nedrīkst vērt vaļā logu, jo tādā veidā telpā ieplūst papildu skābeklis, kas degšanu tikai veicinās. Turklāt drošības nolūkos jāņem vērā, ka daudzdzīvokļu namos jārūpējas ne tikai par savu mājokli, bet arī kāpņu telpu, lai tā nekļūst par ugunsgrēka izcelsmes vietu. «Tās nevajadzētu aizkrāmēt ar dažādām mantām, īpaši viegli degošām. Tāpat dažkārt daudzdzīvokļu namos kāpņu telpā ugunsgrēks izceļas pie pastkastītēm, zem kurām ir daudz reklāmas bukletu un kāds iemet tur izsmēķi, tāpēc svarīgi neturēt neko viegli degošu kāpņu telpā,» brīdina ugunsdzēsējs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu