LBS valde ģenerālsekretāram Šnepam izteikusi rājienu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar «ziedojuma» skandālu pirmdien notika vēl viena Latvijas Basketbola savienības (LBS) ārkārtas valdes sēde. Organizācijas prezidents Valdis Voins atklāja, ka starp LBS un bijušo izlašu direktoru Māri Jučmani visas domstarpības ir atrisinātas. Valde nepieņēma konkrētus lēmumus saistībā ar Jučmaņa un ģenerālsekretāra Edgara Šnepa strīdu, bet tā pēdējam izteica rājienu.

LBS valde Šnepam norādīja par nepareizu komunikāciju, kas rada problēmas basketbola tēlam. Tāpat norādīja uz nepieciešamību uz finanšu kontroli attiecībā uz viņam padoto darbinieku finanšu pakalpojumu sniegšanu, rēķinu iesniegšanu un to apmaksu.

Valde izskatīja lēmumu sodīt Šnepu ar disciplinārsodu, bet to nepiemēroja. Tā vietā tika izteikts rājiens.

Tāpat Voins un LBS valde atvainojusies Jučmanim, lai gan viņa darbībā bijušas arī kļūdas.

«Padomes sēdē uzklausījām LBS valdi par to, kāds ir situācijas vērtējums un kā tiek raksturota situācija. Tas, ko padome dzirdēja, bija gana daudz paškritikas un arī ieteikumi nākotnē uzlabot tās procedūras attiecībā pret finanšu kontroli,» medijiem preses konferencē sacīja LBS padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.

«Mēs [padome] 23.aprīlī sanāksim atkal, lai uzklausītu LBS prezidentu un valdi par to, kādi uzlabojumi ir veikti un kā risināti problemātiskie jautājumi, kas līdz šim bijuši. Tāpat 23.aprīlī gribēsim zināt, kurš tālāk būs atbildīgs par finansēm. Vēlēsimies redzēt uzlabojumus, kas skar tieši izlašu finanšu atskaišu iesniegšanu.

Trešā lieta – ir komunikācijas jautājums. Tas nogāja greizi visvairāk un tas ir par pamatu, kāpēc šī situācija ir izveidojusies,» skaidroja Bondars.

«Valdes sēdē turpinājām izskatīt problemātiku, kas ir plaši atspoguļota informatīvajā telpā. Tika uzklausīts zvērinātais revidents, bet Edgars Jaunups skatīja rēķinu apriti – kā tie tika iesniegti un kā turpināja ceļu līdz apmaksai. Piedalījās arī Māris Jučmanis. Tāpat valde uzklausīja visus ziņojumus par finanšu kontroli un tai bija iespēja iztaujāt bijušo izlases direktoru par to, kā viņš uzskata, kāpēc atsevišķi rēķini tika iesniegti novēloti un kur tika iztērēti līdzekļi,» pirmdienas valdes darba kārtību ieskicēja Voins.

LBS ārkārtas valdes sēde notika jau pagājušajā nedēļā, tomēr tajā tika izskatīts tikai jautājums par finanšu līdzekļu izlietojumu, kas radās no Latvijas izlases sagatavošanas un dalības Eiropas čempionātā, kā arī no saviem pienākumiem atbrīvots organizācijas finanšu direktors Arvīds Grigaļāvičs.

Savukārt «ziedojuma» skandāls tikšot apspriests šodienas sēdē, uz kuru uzaicināts arī bijušais izlašu direktors Māris Jučmanis.

Marta sākumā Jučmanis vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot LBS un tās ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu mēģinājumā izspiest Ministru kabineta piešķirto prēmiju.

Šneps aģentūrai LETA Jučmaņa apgalvojumus par prēmijas izspiešanu nodēvēja par meliem. Viņš skaidroja, ka Jučmanis, beidzot darbu, ir atstājis finansiālas saistības, kuras negrib nokārtot.

Bijušajam izlašu direktoram esot jāpaskaidro LBS finanšu līdzekļu pārtēriņš 53 471,78 eiro apmērā, pretējā gadījumā LBS šo naudu piedzīšot tiesas ceļā.

Pagājušā gada izskaņā Jučmanis saņēma Ministru kabineta piešķirto prēmiju 5524,79 eiro apmērā par izciliem sasniegumiem sportā. Prēmija viņam kā Latvijas izlases direktoram pienācās par valstsvienības izcīnīto 2017.gada Eiropas čempionu titulu 3x3 basketbolā. Latvijas komanda ar Kārli Paulu Lasmani, Nauri Miezi, Edgaru Krūmiņu un Agni Čavaru sastāvā šajā sporta veidā, kas iekļauts arī 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu programmā, negaidīti par kontinenta čempioniem kļuva pagājušā gada jūlijā.

Tiesa, jau pirms prēmijas saņemšanas Šneps decembrī Jučmani esot informējis, ka naudas summa būs jāziedo LBS, bet pats no tās drīkstot paturēt vien 3%, jo tāda esot ierastā kārtība, iesniegumā KNAB raksta bijušais izlašu direktors.

Šā gada 9. janvārī Jučmanis no Šnepa esot saņēmis «WhatsApp» ziņu: «Sveiks! Lūdzu ieskaiti ziedojumu», kam bijis pievienots attēls ar LBS rekvizītiem. Uz šo ziņu neko neesot atbildējis.

Pēc desmit dienām - 19. janvārī - Šneps sūtījis jaunu «WhatsApp» ziņu: «Sveiks! Kas ar ziedojumu?» Jučmanis esot atbildējis, ka nevēlas to darīt, vienlaikus atgādinot, ka joprojām nav saņēmis atalgojumu par oktobri. Bijušais izlašu direktors uzskata, ka par oktobri viņam nav samaksāts, lai piespiestu veikt ziedojumu.

Savukārt 2. martā Jučmanis no LBS finanšu direktora Grigaļāviča saņēmis organizācijas prezidenta Voina parakstītu darba devēja rīkojumu par paskaidrojumu pieprasīšanu. Viņam esot jāpaskaidro LBS finanšu līdzekļu pārtēriņš 53 471,78 eiro apmērā, pretējā gadījumā LBS šo naudu piedzīšot tiesas ceļā.

«No Grigaļāviča teiktā sapratu, ka LBS ģenerālsekretārs Šneps ir gatavs atstāt minēto pieprasījumu bez virzības, ja es nekavējoties noziedošu iepriekš minēto prēmiju,» iesniegumā likumsargiem raksta Jučmanis.

Sarunā ar aģentūru LETA Jučmanis LBS rīcību saistībā ar vairāk nekā 53 000 eiro piedzīšanu raksturoja kā šantāžu.

Jučmanis lūdzis KNAB veikt visas procesuālās darbības viņa tiesību aizstāvībai un vainīgos saukt pie atbildības.

Tiesa, pagājušajā nedēļā informatīvajā telpā parādījās informācija, ka Jučmanis LBS darbinieku iekšējā sarakstē tomēr esot paudis gatavību ziedot prēmiju 3x3 basketbola vajadzībām, taču viņš pats to nosauca par joku.

Šneps sarunā ar aģentūru LETA Jučmaņa teikto par prēmijas izspiešanu nodēvēja par nepatiesību: «Tās ir muļķības,» viņš teica.

Ģenerālsekretārs skaidro, ka Jučmanis, beidzot savu darbu, ir atstājis finansiālas saistības. «Savu darbu viņš ir beidzis, bet rēķini turpina nākt,» norādīja Šneps, kurš apstiprināja, ka bijušajam izlašu direktoram ir izsūtīts dokuments par pārtēriņiem.

«Māris [Jučmanis] atbildēja par izlašu budžetu. Neviens cits tos tēriņus nekontrolē, vai arī dara to periodiski. Vadība paraksta tikai rēķinus. Par to, vai varam [konkrētus tēriņus] atļauties, atbild katras struktūrvienības vadītājs, šajā gadījumā Jučmanis,» skaidroja Šneps.

Viņš teica, ka LBS konstatējusi pārtēriņus un tagad par to nosūtījusi Jučmanim «juridiski korekti sakārtotu dokumentu».

Tikmēr LBS valdes loceklis Edgars Jaunups sākotnēji bija pārsteigts, izdzirdot par LBS finanšu līdzekļu pārtēriņu.

«Esam noslēguši pagājušo finansiālo gadu. No ģenerālsekretāra nekādas šādas informācijas nebija, tieši pretēji - bija ziņojums, ka viss ir kārtībā,» aģentūrai LETA sacīja Jaunups.

Tiesa, neilgi pēc aģentūras LETA zvana Jaunups no Šnepa esot saņēmis īsziņu, ka pārtēriņš tomēr bijis.

LBS budžeta izpilde tiek vērtēta vairākas reizes gadā, kā arī noslēdzot finansiālo gadu.

KNAB Jučmaņa sūdzību par iespējamu prēmijas izspiešanu pārsūtījis Valsts policijai.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu