7000 apavu pāru pie ASV Kapitolija: tik daudz bērnu sešu gadu laikā miruši apšaudēs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zālājā pie ASV Kapitolija izvietoti 7000 apavu pāri - tie piederēja tūkstošiem bērnu, kas gājuši bojā apšaudēs kopš slaktiņa Sendijas Hukas pamatskolā. Tas ir simbolisks aicinājums iedomāties sevi šo bērnu «kurpēs» un iestāties par stingrāku ieroču kontroli, vēsta aģentūra «Reuters».

1999.gadā Kolumbainas vidusskolā notika apšaude, kurā divi skolēni nogalināja 12 skolasbiedrus un vienu skolotāju. Viens no bojāgājušajiem bija 15 gadus vecais Daniels Mauzers. Vairākas nedēļas pēc notikušā Mauzera vecāki kārtoja dēla istabu. Tēvam Tomam Mauzeram ir tāds pats kājas izmērs kā dēlam, un vēl tagad, 20 gadus pēc traģēdijas, viņš valkā vienu no dēla apavu pāriem.

«Man tas šķita simboliski, ka nu varēju iekāpt viņa kurpēs,» stāsta tēvs. «Daniels man reiz pajautāja: «Vai zināji, ka Breidija likumā ir caurumi?» Tas ir nacionālais likums, kas pieprasa pirms [ieroča] tirgošanas pārbaudīt informāciju par pircēju. Un viņu nogalināja ar ieroci, ko iegādājās tieši tāda cauruma dēļ. Tas mani iedvesmoja strādāt viņa vārdā, lai šos caurumus likvidētu.»

Aktīvisti otrdienas rītā pie ASV Kapitolija izvietoja ziedotus bērnu apavu pārus - vienu par katru nepilngadīgo, kas gājis bojās apšaudēs kopš 2012.gada slaktiņa Sendijas Hukas pamatskolā Ņūtaunā, Konektikutā.

«Es domāju, ka šis ir lielisks brīdis, kad Amerika ir gatava ieroču kontrolei. Mūsu bērni mums lūdz ieroču kontroli. Man aiz muguras ir rīcības trūkuma patiesā cena,» saka akcijas rīkotājorganizācijas «Avaaz» direktora vietniece Emma Rūbija-Saha, norādot uz apavu pāriem pie Kapitolija. «Ikvienu no šiem bērniem bija iespējams izglābt ar likumiem, kas pasargātu viņus no vardarbības ar ieročiem.»

Saskaņā ar statistikas datiem, ASV ik gadu tiek nošauti 1300 cilvēki, kas vēl nav sasnieguši 18 gadu vecumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu