Tramps plāno par robežmūri maksāt no ASV militārā budžeta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Donalds Tramps privātās sarunās izteicies, ka naudu mūra celtniecībai uz ASV un Meksikas robežas varētu smelties ASV bruņoto spēku budžetā, raidorganizācijai CNN apstiprinājuši divi informācijas avoti. Robežmūra celtniecība bija viens no Trampa skaļākajiem priekšvēlēšanu solījumiem. Tolaik viņš izteicās, ka par mūri likšot maksāt Meksikai, taču nekas neliecina, ka kaimiņvalsts to grasītos darīt.

Tramps šo ideju pagājušonedēļ ierosināja privātas tikšanās laikā ar Kongresa apakšpalātas spīkeru Polu Raienu, pārskatot budžeta likumprojektu, kurā nebija atvēlēts finansējums robežmūra celtniecībai. Nav zināms, cik nopietni Tramps šo priekšlikumu domājis. Taču gaidāma liela pretestība, ja iecere nonāks līdz apspriešanai ASV Kongresā.

Meksika nav izrādījusi nekādu interesi par robežmūra būvniecības finansēšanu. Tramps izteicies, ka ASV no Meksikas naudu varētu iegūt netiešā veidā, piemēram, mainot tirdzniecības līgumu noteikumus vai palielinot maksājumu par robežas šķērsošanu no Meksikas uz ASV. Taču augsta Trampa administrācijas amatpersona, kuras vārdu CNN neatklāj, tos raksturojusi kā prezidenta «spriedelējumus».

Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa otrdien neatbildēja uz žurnālistu jautājumiem, vai Tramps izlēmis par robežmūri maksāt no ASV militārā budžeta.

«Šobrīd nevaru runāt par specifiskām lietām, taču mūra būvniecības plāni turpinās un mēs virzāmies uz priekšu,» uzsvēra Sandersa.

Tomēr pagaidām nav apstiprināti līdzekļi jauna mūra būvniecībai. Finansējums piešķirts tikai atsevišķu posmu labošanai vai celtniecībai.

Šomēnes Tramps devās pirmajā oficiālajā vizītē uz Kaliforniju, kur izvietoti priekšvēlēšanu laikā solītā robežmūra ar Meksiku prototipi. Trampa attiecības ar Kaliforniju ir sarežģītas, jo štats vairākkārt centies likt šķēršļus mūra būvniecībai.

2017.gada janvārī Tramps parakstīja rīkojumu «nekavējoties» sākt robežmūra būvniecību. Līdz šim izveidoti tikai astoņi prototipi, kas atrodas Sandjego, netālu no robežas ar Tihuanu.

Lai arī viens no Trampa skaļākajiem solījumiem bija tāds, ka par robežmūri maksāšot Meksika, līdz šim prototipiem no ASV budžeta novirzīti 2,4 līdz četri miljoni dolāru.

Gada sākumā Trampa administrācija pieprasīja desmit gadu laikā mūra būvēšanai novirzīt 18 miljardus dolāru, kas tiktu izlietoti robežas nocietināšanai apmēram 1100 kilometru garumā. Taču varētu izrādīties, ka izmaksas būs vēl daudz lielākas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu