Meja: Krievija ir atbildīga par Skripaļa saindēšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien paziņoja, ka Krievijas valsts ir atbildīga par 4.martā Anglijas dienvidrietumu pilsētā Solsberi notikušo uzbrukumu bijušam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam.

Meja parlamentā pavēstīja, ka sakarā ar notikušo no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 Krievijas diplomāti un ka Londona aptur augsta līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju.

Viņa paskaidroja, ka izraidāmie diplomāti identificēti kā «nepieteikti izlūkdienesta virsnieki».

Premjerministre arī uzsvēra, ka tik plaša krievu diplomātu izraidīšana, kāda nav pieredzēta pēdējo 30 gadu laikā, turpmāk ievērojami ierobežos Krievijas izlūkdienestu iespējas Lielbritānijā.

«Krievijas valsts bija vainīga slepkavības mēģinājumā,» paziņoja Meja,

piebilstot, ka Londona anulē ielūgumu Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam apmeklēt Apvienoto Karalisti.

Premjerministre arī paziņoja, ka Lielbritānija nesūtīs uz šovasar Krievijā paredzēto Pasaules kausa izcīņu futbolā nedz kādu augstāka ranga amatpersonu, nedz kādu karaliskās ģimenes locekli.

Viņa pavēstīja, ka pasākumi tiks veikti arī pret tām personām, kuras apmeklē Lielbritāniju vai tur dzīvo, un ir atbildīgas par cilvēktiesību pārkāpumiem vai plānojušas «naidīgas darbības».

Meja norādīja, ka aicinās arī starptautisko sabiedrību «stingri reaģēt» uz Maskavas rīcību.

Meja vēl pirmdien atzina, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu «ļoti iespējams» ir atbildīga Krievija.

Pēc Mejas teiktā, Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu.

Meja deva Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu.

Krievija savu atbildību par uzbrukumu Skripaļam kategoriski noliegusi.

Krievijas vēstniecība Londonā nosodījusi diplomātu izraidīšanu un nosaukusi to par «pilnīgi nepieņemamu naidīgu rīcību».

«Visa atbildība par Krievijas-Apvienotās Karalistes attiecību pasliktināšanos gultas uz pašreizējo Lielbritānijas līderu pleciem,» teikts vēstniecības tīmekļa vietnē publicētajā paziņojumā.

Pirms Mejas paziņojuma, Lielbritānijas Ārlietu ministrija informēja, ka Londona pieprasījusi sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi, lai tās locekļus informētu par izmeklēšanas gaitu.

«Nervus paralizējošās vielas izmantošana Solsberi atbilst pietiekami pierādītajai Krievijas valsts agresijas tendencei,» tviterī norādījusi Ārlietu ministrija.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ļāvis noprast, ka Solsberi incidents būs iekļauts arī nākamnedēļ paredzētā Eiropas Savienības (ES) līderu samita dienaskārtībā.

Tikmēr Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka «Maskava nepieņems absolūti nepamatotās apsūdzības, kuras neapstiprina neviens pierādījums».

Viņš paudis cerību, ka «veselais saprāts gūs virsroku un ka citas valstis vismaz pārdomās, vai ir pietiekami daudz pierādījumu» Krievijas vainai.

Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Krievija savu atbildību par uzbrukumu Skripaļam kategoriski noliegusi.

Solsberi incidents atsauc atmiņā Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006.gadā Londonā. Ļitviņenko 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs 210, un mira 2006.gada 23.novembrī.

Lielbritānijas izmeklēšanas komisijas 2016.gada publicētajā ziņojumā Ļitviņenko slepkavības lietā teikts, ka, viņa slepkavību, iespējams, apstiprināja Vladimirs Putins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu