Pilnmetrāžas spēlfilmu «Bille» noskatījušies jau 40 tūkstoši skatītāju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Simtgades filmu noskatījušies jau 40 tūkstoši skatītāju. Kinoteātros Rīgā filma redzama arī Dziesmu un deju svētku laikā. «Bille» līdz 5. jūlijam tiek izrādīta kinoteātros Cinamon Rīga, Kino Citadele, K. Suns, Vidzemes koncertzālē, kā arī kafejnīcā «Film Noir». Lai filma būtu interesanta arī ārzemju viesiem, tā tiek demonstrēta ar subtitriem angļu valodā.

Filmā «Bille» režisore Ināra Kolmane aizraujošā stāstā atdzīvinājusi 30. gadu Latviju. Mazā septiņgadniece Bille ir cīnītāja. Stingri audzinātai, viņai ik dienu mātei sevi ir jāpierāda un jāapliecina, taču vairāk par visu Bille ilgojas pēc vecāku mīlestības un atzinības. Filma tapusi pēc rakstnieces un dzejnieces Vizmas Belševicas daļēji autobiogrāfiskā romāna «Bille».

«Billi» atzinīgi vērtē gan kritiķi, gan skatītāji. Režisore Elīna Martinsone («Rīgas Viļņi») slavē mākslas departamenta uzburto «ulmaņlaiku» sajūtu un filmas operatora Jurģa Kmina vizuālās gleznas. Kinokritiķe Kristīne Simsone («IR») uzteic domīgo noslēpumainību, ar kuru filmas titulvaroni Billi atveido jaunā aktrise Rūta Kronberga, un līdzpārdzīvojumu, kuru izraisa filma. Kritiķe Zane Balčus («Latvijas Avīze») izceļ filmas skanisko noformējumu, ko veido nevainojami sabalansēta komponista Pētera Vaska mūzika un laikmetam atbilstošas kompozīcijas, kā arī rūpīgi izsvērto filmas krāsu gammu, kas akcentē vidi un Billes iekšējos pārdzīvojumus. Savukārt kino aprakstniece Kristīne Matīsa atgādina, ka Billes stāsts gan filmas tapšanā iesaistītajiem cilvēkiem, gan skatītājiem licis domāt pašiem par sevi un, galvenais, par savām attiecībām ar tuviem cilvēkiem.

Titullomu filmā atveido Rūta Kronberga, Billes mammas lomā iejutusies Elīna Vāne, savukārt tēvu spēlē Artūrs Skrastiņš. Vecmāmiņas lomu atveido Lolita Cauka. Filmā piedalās arī citi pazīstami latviešu aktieri – Lilita Ozoliņa, Gundars Āboliņš, Guna Zariņa, Pēteris Liepiņš, Vilis Daudziņš, Maija Doveika, Ilze Vazdika, Dace Makovska, Dace Bonāte, Agris Māsēns, Leons Krivāns un citi.

Filma tapusi kā Latvijas, Lietuvas un Čehijas kopražojums. Pamata finansējums saņemts Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei. Filmas izplatītājs Latvijā ir kompānija UzKino.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu