Noskaties ekskluzīvu fragmentu no filmas «Kriminālās ekselences fonds»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com/kefmovie

Spēlfilma «Kriminālās ekselences fonds» (KEF) pirmizrādi piedzīvoja 2. februārī, bet arī šomēnes filma turpina savu ceļojumu pie skatītājiem. TVNET piedāvā noskatīties vairākus jaunus video, kuros sabiedrībā zināmas personības dalās savos iespaidos par filmu, kā arī ekskluzīvu fragmentu no pašas filmas - epizodi ar suni un bārmeni. Filma no 1. aprīļa būs skatāma arī reģionu kultūras namos un citās filmu izrādīšanas vietās.

Sev raksturīgā humoristiskā manierē filmas veidotāji raksta: «Kā jau pie mums pieņemts, kūtrākie skatītāji meklē filmu internetā un torentos - galu galā ārā ir auksts un līdz kinoteātrim tālu. Mēs labi saprotam šo sarežģīto situāciju, tāpēc nākam pretī tiem skatītājiem, kuri tā arī nav atraduši ceļu līdz kinoteātrim. Esam nolēmuši filmu publicēt internetā. Protams, ar filmas likšanu internetā neiet tik ātri (lēni cietie diski un aukstumā arī pirksti nestrādā tik ātri), tāpēc filma tiks publicēta pa mazam fragmentiņam un provizoriski, lai filma pilnībā nokļūtu internetā, varētu paiet vairāki gadi. Audzināsim sevī pacietību! Lūk, arī pirmais fragmentiņš.»

Fragmentā redzamais moments ir daļa no filmas pirmā krāpniecības trika.

Filmas ražošanas vadītāja Sintija Andersone stāsta, ka filmā kopumā ir parādītas piecas krāpniecības shēmas jeb tā saucamie «con» triki (con - krāpniecības shēma - no angļu valodas. Atvasināts no triku izpildītāja nosaukuma jeb «confidence artist» - «pārliecināšanas mākslinieks»). Un, lai arī filma nav pilnībā balstīta uz patiesiem notikumiem, četri no pieciem filmā parādītajiem trikiem ir ņemti no dzīves.

Sintija stāsta: lai gan paši šos trikus dzīvē izmēģinājuši neesot - tie ir salasīti, sakolekcionēti kā īsti - dzīvē izpildīti un par gana iedarbīgiem atzīti triki.

«Krāpniecības shēmas mūsu platuma grādos ir ļoti populāras arī šodien, bet īsts šo shēmu apogejs ir bijis padomju laikos, kad liela jebkuru preču deficīta situācijā pieprasījums pēc izdevīgiem un neticamiem darījumiem un precēm ir bijis milzīgs, bet piedāvājums - niecīgs. Līdz ar to vēlme noticēt vēlamajam nomāc loģiku un tā ir ļoti pateicīga augsne «pārliecināšanas speciālistiem»,» stāsta Sintija.

Ļoti izplatīts ir bijis «džinsu triks», kad tirgū pircējam pienāk klāt pārdevējs un piedāvā nopirkt reti dabūjamas ārzemju džinsenes. Tiek parādīta prece - viss smuki, pircējs tiek iedrošināts, ka šīs ir «tikko no Amerikas» un ka «tuvākā gada laikā nekas tāds vairs pie mums neparādīsies» - tik stiprai argumentācijai deficīta laikmetā nevar pretoties pat visracionālākie prāti. Pircējs samaksā un pārdevējs aizgriežas, lai džinsenes ieliktu maisiņā, un, atdevis preci pircējam, nozūd nezināmā virzienā. Bet stilīgais jauno džinseņu īpašnieks mājās, atverot maisiņu, ierauga stilīgo džinseņu vienu bikšu staru. Otra bikšu stara tikusi citam «laimīgajam» pircējam. Pārdevējam - no vienām džinsenēm dubulta peļņa.

Sintija stāsta: «Liela daļa patiešām asprātīgu un neiedomājamu krāpniecības shēmu palika ārpus filmas, jo tomēr mums bija nepieciešami triki, kas atbalsta filmas scenāriju un iekļaujas filmas kopējā stāstā. Bet, iepazīstoties ar kaut nelielu daļu šo krāpšanas shēmu, rodas nepārvarama sajūta, ka cilvēka izdomai ceļā uz negodprātīga rakstura peļņu nav robežu!»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu