Franciju ceturtdien paralizējuši streiki un protesti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijā ceturtdien notikuši vairāki streiki un protesti, un Parīzē pēcpusdienā uzliesmojusi vardarbība, ziņo mediji.

Pastiprinot spiedienu uz Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, arodbiedrības sarīkoja vairākus streikus un protestus, kas izraisīja haosu transporta satiksmē.

Arodbiedrības iestājas pret valdības reformu plāniem, kas paredz atcelt dažas dzelzceļnieku baudītas privilēģijas. Arodbiedrības nav mierā arī ar valdības pieņemtajām darba tirgus reformām.

Demonstrācijās piedalījās valsts sektorā strādājošie, tostarp dzelzceļa darbinieki, gaisa satiksmes kontrolieri un skolotāji, kā arī skolēni.

Parīzē, kur skolēni devās gājienā pa pilsētas ielām, un Nantē notika policijas un jauniešu sadursmes.

Streiku un protestu dēļ tika atcelti simtiem avioreisu un vilcienu un slēgtas skolas un bērnudārzi. Bija apgrūtināts arī slimnīcu, bibliotēku un citu sabiedrisko iestāžu darbs.

Vissmagāk streiki skāra Ildefransas reģionu. Lai gan metro darbojās normālā režīmā, piepilsētas vilcienu RER un «Transilien» darbība tika nopietni traucēta.

«Transilien», kas sasaista Parīzi ar apkārtējiem apgabaliem, aicināja pasažierus vienkārši nebraukt ar vilcieniem, ja iespējams. Tiem, kam šādas iespējas nebija, nācās saskarties ar lielām neērtībām.

Līnijā «RER D» noslogotajās rīta stundās kursēja tikai ceturtā daļa vilcienu, bet līnijās «RER A» un «RER C» tika atcelta vismaz ceturtā daļa vilcienu. Līdzīga situācija bija arī līnijā «RER B», kas ved uz Šarla de Golla lidostu.

Sastrēgumi uz ceļiem pie Parīzes stiepās kopumā 300 kilometru garumā, cilvēkiem cenšoties nokļūt darbā ar automašīnām.

Streiku dēļ Francijā tika atcelti arī aptuveni 60% ātrvilcienu. Kursēja tikai ceturtā daļa «Intercité» vilcienu un tikai puse no reģionālajiem TER vilcieniem.

Vairākus vilcienu reisus atcēla arī «Eurostar».

Streiku dēļ bija apgrūtināts arī lidostu darbs, sevišķi Parīzē, kur Šarla de Golla, Orlī un Bovē lidostās tika atcelti 30% avioreisu.

Aviokompānijai «Ryanair» streiku dēļ nācās atcelt vairāk nekā 100 lidojumus uz, no un pāri Francijai.

Reaģējot uz to, «Ryanair» aicināja Francijas valdību un Eiropas Komisiju (EK) «rīkoties nekavējoties, lai nepieļautu, ka debesis pār Eiropu atkal tiek slēgtas».

Šarla de Golla lidostā aviokompānija «Air France» atcēla aptuveni 25% reisu vidēja garuma maršrutos, bet Orlī lidostā tika atcelti aptuveni 40% lidojumu īsos maršrutos.

Gaisa satiksmes kontrolieru streiks apgrūtināja darbu arī lidostās citur Francijā. Nicas lidostā tika atcelti 34 avioreisi, bet Tulūzas lidostā atcelti 40 lidojumi.

Arodbiedrības ziņu aģentūrai «The Local» norādīja, ka viņiem žēl par grūtībām, ko streiki radījuši cilvēkiem, bet uzsvēra, ka viņu mērķis attaisno šīs grūtības.

«Streiki vienmēr ir smagi, un mēs zinām, ka tie nenāk par labu transporta lietotājiem un sabiedrībai kopumā. Mēs dotu priekšroku nestreikot un iesaistīties pārrunās ar valdību, bet mēs esam to lūguši Nikolā Sarkozī, Fransuā Olandam un tagad Emanuelam Makronam un joprojām gaidām,» intervijā «The Local» sacīja arodbiedrības «Force Ouvriere» preses pārstāvis.

«Cilvēkiem jāsaprot, ka šis ir pēdējais līdzeklis un runa ir par Francijas sabiedrisko pakalpojumu nākotni,» viņš piebilda.

Piektdien plāno streikot «Air France» darbinieki, pieprasot algu palielināšanu, un dzelzceļa darbinieki plāno streikot divas dienas no piecām līdz pat 28.jūnijam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu