Sīkums pie sīkuma – rezultātā liels pārkāpums!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai gan Datu valsts inspekcija (DVI) apgalvo, ka lielu izmaiņu pēc jaunās datu regulas (Vispārīgās datu aizsardzības regulas) ieviešanas 25. maijā nebūs, lielais vairākums šo datumu gaida ar bažām. Milzīgie sodi un tēlainie apraksti, kurus var interpretēt dažādos veidos, vieš neuzticību un neizpratni, liekot uzdot jautājumus, vai šis nav kārtējais birokrātiskais gājiens, lai vēl vairāk sarežģītu uzņēmēju dzīvi. Kāds ir šā jaunieveduma mērķis, un ko tas dos sabiedrībai, biznesam un valstij kopumā?

Iespējams, skaidrojums ir pavisam vienkāršs. Vispirms būtu jāsaprot, kas tad īsti ir dati, kurus datu regula cenšas aizsargāt?

Ja domājam līdzībās, tad dati ir resurss – tieši tāpat kā mežs, ūdens un derīgie izrakteņi, piemēram, nafta.

Par ko būtu vērts aizdomāties? Kas notiktu, ja iepriekšminēto resursu iegūšana un apsaimniekošana netiktu kontrolēta? Diezgan neiedomājama ir situācija, ka meža īpašniekam būtu vienalga, ko dara ar viņa bagātību – mežu. Vai meži vispār vēl būtu? Un ko domātu par pašu īpašnieku? Muļķis!

Piemēru, kur resursi tiek izmantoti bez regulām un stingriem noteikumiem, bez prasības noteikumus ievērot, diemžēl ir pārāk daudz. Dažādas dabas katastrofas visā pasaulē, piesārņotas jūras, iznīcināti meži, mirusi dabiskā vide – tie ir tikai daži bezatbildīgas rīcības seku piemēri.

Te arī ir atbilde uz jautājumu, kāpēc ir nepieciešami noteikumi, kas regulē datu apriti. Arī dati – tāpat kā jebkurš cits resurss – ir jāizmanto atbildīgi, lai nerastos negatīvas un neatgriezeniskas sekas. Negatīvās sekas var skart gan datu īpašnieku, gan lietotāju.

Ja esi datu īpašnieks cilvēks, tad Tavās interesēs ir savus datus aizsargāt, lai kāds tos bez Tavas ziņas neizmantotu ne labos, ne ļaunos nolūkos. Tā kā vienam cilvēkam ir grūti cīnīties par savu taisnību, ir radīta datu regula, kas palīdz datus aizsargāt, liek cienīt cilvēku kā personību un palīdz sargāt šo resursu.

Savukārt, ja esi datu lietotājs juridiska persona, tad Tavās interesēs ir darboties sakārtotā vidē, kur ir skaidri un visiem vienādi noteikumi, kas rada godīgu konkurenci, iegūstot un izmantojot resursus. Tavā gadījumā datu regula ir vienādie noteikumi, kas Tev dod iespēju zināt, kā dara pārējie, un būt par to pārliecinātam.

Lielākais izaicinājums šobrīd uzņēmējiem ir sakārtot gan juridiskos, gan IT jautājumus, kā arī skaidrot un iemācīt jaunos noteikumus saviem darbiniekiem, pieņemt izmaiņas un uzturēt tās ilgtermiņā.

Lielais vairākums jautā: ar ko sākt? Atbilde ir: paskaties kritiski uz ikdienu savā uzņēmumā vai organizācijā! Padomā, vai tie, kas šķiet tikai sīkumi, rezultātā nevar izrādīties liels pārkāpums!

Ja vēlies noskaidrot, vai Tavs uzņēmums vai iestāde ir gatavi jaunās datu regulas ieviešanai, atbildi uz turpmākajiem jautājumiem! Ja kaut viena atbilde ir NĒ, Tev ir nepieciešams rīcības plāns, lai situāciju mainītu.

1. Vai esi pārliecināts, ka Tavā birojā (organizācijā) nevar iekļūt nepiederīgas personas?

2. Vai zini, kādā veidā tiek iznīcināti nevajadzīgie dokumenti, vai tos ir viegli atjaunot?

3. Ja tiek veikta videonovērošana – vai ir pieejama brīdinoša informācija?

4. Vai darbinieki tiek brīdināti, ja sapulces laikā tiek veikts audioieraksts?

5. Vai esi drošs, ka darbinieki nevar nokopēt uzņēmuma datubāzi?

6. Vai, izsūtot e-pasta vēstules, esi pārliecināts, ka visi adresāti ir piekrituši tās saņemt?

7. Vai zini, kur glabājas Tavas datubāzes?

8. Vai esi pārliecināts, ka mākoņdatošanas pakalpojumu sniedzējs, kura pakalpojumu Tu izmanto, ievēro datu glabāšanas noteikumus? Vai Tev ir līgums ar to?

9. Vai esi pārliecināts, ka caur darbinieku mobilajām ierīcēm nevar piekļūt uzņēmuma datubāzēm?

10. Vai, strādājot attālināti, ierīces un datu pārraide ir pietiekami nodrošinātas, lai tām nevarētu piekļūt nepiederīgas personas?

Šie ir tikai daži no jautājumiem, kuri būtu jāuzdod katram uzņēmējam neatkarīgi no uzņēmuma lieluma, darbības jomas vai darbinieku skaita.

Ja esi gana uzņēmīgs un Tev ir pietiekami daudz laika, lai pētītu un ieviestu dzīvē jaunos noteikumus, vai ja Tev ir darbinieks, kuram vari uzticēt šo atbildību, – meklē papildinformāciju šeit: http://www.dvi.gov.lv/lv/datu-aizsardziba/organizacijam/.

Savukārt, ja Tev nav laika un pārliecības, ka tiksi skaidrībā ar visiem juridiskajiem terminiem un spēsi izveidot plānu un dokumentāciju jaunās datu regulas ieviešanai, palīdzību vari meklēt resursos:

Bezmaksas konsultācijas

BDO Law konsultācijas

Raksts tapis AdapT To (www.adaptto.lv) projekta ietvaros sadarbībā ar CSC Telecom un BDO Law, balstoties uz Kantar TNS datiem, DVI un nacionālās ziņu aģentūras LETA sniegto informāciju.

Projekta informatīvie partneri: INBOX.lv, LETA, TVnet, ZParks, Skaties.lv, RISEBA

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu