Krievija cenšas diskreditēt ziņas par ķīmisko uzbrukumu Sīrijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Victorya Ivanova /

Krievija preses konferencē Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) galvenajā mītnē prezentējusi vairākus lieciniekus no Dumas Sīrijā, kas atbalsta Kremļa versiju, ka tur notikušais ķīmiskais uzbrukums esot iestudēts. Lielbritānija, kas notikušajā uzbrukumā vaino Sīrijas diktatoru Bašaru al Asadu, nosaukusi Krievijas preses konferenci par «nicināmu» izgājienu, vēsta raidorganizācija BBC.

«OPCW nav teātris,» paziņoja Pīters Vilsons, Lielbritānijas vēstnieks organizācijā. «Krievijas lēmums ļaunprātīgi to izmantot vēl viens mēģinājums traucēt tās darbu un jo īpaši faktu noskaidrošanas misijas izmeklēšanu par ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā.»

Krievija uz preses konferenci atveda 11 gadus veco Hasanu Diabu, kurš bija redzams brīvprātīgo organizācijas «Baltās ķiveres» video no slimnīcas Dumā pēc uzbrukuma. Tēva pavadībā Diabs stāstīja, ka esot dzirdējis kliedzienus par uzbrukumu un aizskrējis uz slimnīcu, kur viņu noskaloja ar ūdeni. Diaba tēvs sacīja, ka neticot tam, ka notikušais bija ķīmisks uzbrukums.

Krievija bija ataicinājusi arī cilvēku, kurš apgalvo, ka todien esot strādājis slimnīcā, kā arī ārstu. Abi preses konferencē sacīja, ka tajā dienā ievestajiem pacientiem esot bijuši dūmu un putekļu izraisīti simptomi no parasta uzlidojuma.

Video, kurā bija redzams Diabs, nebija vērojami ķīmiskas saindēšanās simptomi. Taču videokadros bija redzami arī citi pieaugušie un bērni ar ķīmiska uzbrukuma simptomiem, tostarp putām no mutes un dedzinošu sajūtu acīs.

Četri ārsti un medicīniskais personāls, kas todien strādāja Dumā, raidorganizācijai BBC vairākās intervijās stāstīja, ka esot snieguši palīdzību pacientiem, kuru simptomi likuši domāt par saindēšanos ar hloru vai ķīmiskajiem ieročiem.

ANO pagājušogad secināja, ka Asada režīms bija atbildīgs par zarīna izmantošanu uzbrukumā Sīrijā pērnā gada aprīlī, kurā bojā gāja vairāk nekā 80 cilvēki. Zarīna pēdas tika atrastas arī Gutā, kur 2013.gadā dzīvību zaudēja simtiem cilvēku.

Sīrijas režīms noliedz atbildību visos trīs ķīmiskajos uzbrukumos.

Krievijas preses konferenci nosodījusi Lielbritānija un Francija. «[OPCW] ģenerāldirektors prasījis valstīm sniegt faktu noskaidrošanas misijai informāciju par uzbrukumu Dumā. Krievijai un Sīrijai vajadzētu to darīt, nevis izvērst dezinformācijas un propagandas kampaņu,» sacīja Vilsons.

«Šī drausmīgā maskarāde nav nekāds pārsteigums no Sīrijas valdības puses, kas pēdējo septiņu gadu laikā slepkavojusi un ar gāzi nogalinājusi pati savus cilvēkus,» teica Francijas pārstāvis Filipe Lallio.

Atbildot uz ziņām par ķīmisko uzbrukumu Dumā, ASV, Lielbritānija un Francija veica uzlidojumu Sīrijas ķīmisko ieroču objektiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu