Par ātrajiem kredītiem sliktās domās esot tie, kuri paši tos nav ņēmuši. Vai tā ir?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

SKDS veiktais pētījums apliecina, ka 74% cilvēku, kuri kaut reizi ir aizņēmušies naudu, ir pozitīvs vai neitrāls viedoklis par nebanku kreditēšanas sektoru. Izteikti negatīvs tas ir tiem, kuriem pašiem šādas pieredzes nav.

Rīgas ielās sastaptā Džuna tā saucamos ātros kredītus salīdzina ar narkotikām, taču pašai pieredze ar šo nozari nav bijusi, savukārt pensionāre Irina neuzskata tos par sliktiem, vienīgi akcentē, ka kredītu pieprasītājiem būtu vairāk jāizvērtē, cik viņi var atļauties, jo grūtības sākoties brīdī, kad nauda jāatdod.

2016. gadā stājās spēkā grozījumi patērētāju kreditēšanas likumā, kas, piemēram, nosaka, ka procentu summa nevar pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas. Tādējādi pēdējo divu gadu laikā arī mainījusies situācija nebanku kreditēšanas nozarē - izsniegto kredītu skaits samazinās, taču palielinās aizdevuma summa. Latvijas alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš stāsta, ka cilvēki šobrīd izvēlas aizņēmumus uz ilgāku periodu, piemēram, 12 vai 24 mēnešiem, kas apliecina tendenci, ka patērētāji sāk vairāk vērtēt un plānot savu budžetu, rēķinot, cik katru mēnesi no saviem ieņēmumiem būs jāatdod par kredītu.

Nebanku kreditēšanas sektorā šobrīd 90% klientu atdod aizdevumu laikā, kas nozarē esot labs rādītājs, pat ja salīdzina ar banku sektoru, uzsver Gints Āboltiņš.

Tāpat nebanku sektora uzņēmumi pēc izmaiņām likumdošanā daudz rūpīgāk izvērtē cilvēku maksātspēju, ko apliecina arī lielais atteikumu skaits. «Ja 2016. gada otrajā pusgadā atteikumu piešķirt kredītu saņēma 60% jauno klientu, tad 2017. gada pirmajā pusē tie jau bija 69%,» informē asociācijas vadītājs.

Ja raugās uz patēriņa kredītiem banku sektorā, tad izsniegto patēriņa kredītu apjoms pērn bija 200 miljoni eiro. Latvijas Komercbanku asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs Ainars Balcers stāsta, ka patēriņa kreditēšana privātpersonām pēdējo gadu laikā ir ar pozitīvu, bet mērenu pieaugumu. No jauna izsniegto kredītu apjoms pēdējos gados ir ar 10 līdz 15 procentu pieaugumu.

«Kopumā pieaugot labklājībai, kredītu pieejamība bankās arī kļuvusi elastīgāka, taču draudzīgie nosacījumi un kredītu pieejamība ir tiem patērētājiem, kuru ienākumi ir caurspīdīgi, saprotami un kuri aizņemas atbilstoši savām finanšu iespējām,» skaidro Ainars Balcers.

Banku klienti visbiežāk kā galveno iemeslu patēriņa kredīta pieprasīšanai ir minējuši mājokļa labiekārtošanu un remontu, kā arī lietotas automašīnas iegādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu