Milži gaisā: pasaules iespaidīgākās kravas lidmašīnas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Esam pieraduši veikalu plauktos redzēt preces no visas pasaules, bet tikai pa retam aizdomājamies, kā tur nonācis Ķīnā ražots viedtālrunis vai aromātiska kafija no Etiopijas vai Brazīlijas. Starptautiskie tirgotāji izmanto kravas lidmašīnas, kuru vidū ir gan nelieli lidaparāti, gan arī milzīgi gaisa kuģi kā no zinātniskās fantastikas filmām. Raidorganizācija CNN apkopojusi iespaidīgākās kravas lidmašīnas, kas spēj nogādāt preces uz teju jebkuru vietu pasaulē.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Airbus Beluga un Beluga XL

«Beluga» tulkojumā no angļu valodas nozīmē «baltvalis», un «Airbus Beluga» gaisa kuģis patiešām atgādina arktiskajos ūdeņos sastopamo zīdītāju.

Aviobūves uzņēmumam «Airbus SE» bija nepieciešams risinājums, kā ātri un droši transportēt lidaparātu detaļas no Eiropas rūpnīcām uz Tulūzu, Hamburgu un Sevilju, kur lidmašīnas tiek saliktas.

Foto: AFP/Scanpix

Izstrādājot «Beluga» modeli, par pamatu tika ņemts «A300-600» lidaparāts, uzmontējot fizelāžai «burbuli», kas paplašina kravas nodalījumu.

Tam sekoja uzlabots «Beluga XL» modelis, kura pirmais lidojums gaidāms šā gada vidū, bet regulārā lietošanā tas nonāks 2019.gadā. «Beluga XL» ļauj pārvadāt vēl lielākas kravas, jo tās «burbulis» ir sešus metrus garāks un vienu metru platāks nekā pirmajam «Beluga» modelim. «Airbus» plāno saražot piecus «Beluga XL» lidaparātus, kas nākotnē aizstās «Beluga» lidmašīnas.

 
Foto: AP/ScanPix

Boeing 747 Dreamlifter

Paņem «Boeing 747-400» pasažieru lidmašīnu un uzpūt fizelāžu, lai izskatās, ka tā sēž uz milzīgas hotdoga maizītes, - šādiem vārdiem «Boeing 747 Dreamlifter» apraksta raidorganizācija CNN.

Foto: AP/ScanPix

«Boeing» ir četras «Dreamlifter» lidmašīnas, lai ASV robežās pārvadātu «787 Dreamliner» lidaparātu detaļas. Tās tiek iekrautas un izkrautas, izmantojot īpaši šim uzdevumam radītus braucamrīkus.

«787 Dreamliner» detaļas tiek ražotas Dienvidkarolīnas un Kanzasas štatā ASV, kā arī Japānā un Itālijā.

 
Foto: TASS/Scanpix

Antonov An-124 «Ruslan»

24 riteņi, iekšējā pacēlāja sistēma un vairākas durvis, turklāt tas var «pieliekties», lai milzīgajā kravas nodalījumā varētu iebraukt ar auto, - tāds ir «Antonov An-124-100» modelis, saukts arī par «Ruslan».

«Ruslan» lidaparāti savulaik Ukrainā tika ražoti padomju gaisa spēku vajadzībām. Taču 1992.gadā «Antonov» saredzēja iespēju ielauzties lielo civilo kravas lidmašīnu tirgū.

Foto: TASS/Scanpix

Pašlaik «Antonov Airlines» un «Volga-Dnepr Airlines» lietošanā ir 19 «Ruslan» lidaparāti.

Tajos tiek pārvadātas visdažādākās kravas - pacēlāji un hidrauliskās turbīnas, kalnrūpniecības un naftas ieguves aprīkojums, lidmašīnu motori, satelīti, mūzikas koncertu aprīkojums un pat tīrs zelts. Reiz šādā lidaparātā pat tika pārvadāta 109 tonnas smaga lokomotīve.

 
Foto: AFP/Scanpix

Antonov An-225 «Mriya»

«Antonov An-225» ir pasaulē lielākā lidmašīna. Tai ir seši motori, un attālums no viena spārna gala līdz otram ir 88,4 metri.

«Mriya» spēj transportēt līdz pat 250 tonnām smagas kravas.

Foto: EPA/ScanPix

«Antonov An-225» tika radīts, lai uz tā fizelāžas varētu pārvadāt padomju kosmosa kuģi «Buran», kas pats līdzinās lidmašīnai. Pēc kosmosa programmas pārtraukšanas «Mriya» vairākus gadus krāja putekļus.

Taču 2000.gadā «Antonov» nolēma dot «Mriya» otro iespēju, un gadu vēlāk lidaparāts tika sertificēts kā civilais gaisa transporta līdzeklis.

«Antonov» apgalvo, ka «An-225» modelim piederot 240 pasaules rekordi, tai skaitā par smagāko kravu un garākajiem priekšmetiem, kas jebkad pārvietoti ar lidaparāta palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu