Sīrijas režīma kaujas ar nemierniekiem un ķīmiskais uzbrukums. Kara sapostītā Duma

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pirmdien Krievija un Sīrijas režīms neatļāva Starptautiskās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) inspektoriem piekļūt Dumai, lai izmeklētu ziņas par tur notikušu ķīmisko uzbrukumu, kura dēļ ASV, Lielbritānija un Francija nedēļas nogalē veica gaisa uzlidojumu Sīrijas ķīmisko ieroču objektiem. Līdz ar to pasaules uzmanības lokā nonākusi Duma - pēdējā pilsēta pie Damaskas, kas atradās pret Bašara al Asada režīmu noskaņoto nemiernieku kontrolē, ziņo raidorganizācija CBS.

Nedēļas nogalē Sīrijas režīms atkaroja Dumu. Sīrija turpina noliegt ķīmiskā uzbrukuma sarīkošanu, taču rietumvalstis ir citās domās. Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien pauda atbalstu ASV, Lielbritānijas un Francijas bezprecedenta raķešu triecienam, norādot, ka atbalsta centienus nepieļaut šāda veida uzbrukumu atkārtošanos.

Foto: AFP/Scanpix

Duma bija nemiernieku rokās kopš 2012.gada. Šā gada februārī diktatora Asada režīms ar Krievijas atbalstu sāka intensīvu militāro kampaņu, lai atkarotu Dumu.

Pirmdien raidorganizācijas CBS žurnālisti devās uz māju, kas redzama brīvprātīgo glābēju un aktīvistu uzņemtajos video pēc ķīmiskā uzbrukuma. «Pēkšņi mums visapkārt izplatījās kaut kāda gāze,» medijam stāsta kaimiņš. «Mēs nevarējām paelpot, tas smirdēja pēc hlora.»

Dumas galvenajā laukumā visuzskatāmāk redzams, kādu iespaidu uz civiliedzīvotājiem atstājis militārais konflikts. Daudzi mēnešiem dzīvojuši badā un gaida palīdzību.

Žurnālisti kādai piecu bērnu mātei jautāja, kāpēc ģimene nepameta Dumu, kad sākās intensīvākās konfrontācijas. «Mēs mēģinājām vairāk nekā vienu reizi,» viņa stāsta. «Bet nemiernieki mums neļāva.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu