Iedzīvotāju sašķirotos atkritumus apsaimniekotājs samet kopā un...

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

«Mēs cītīgi šķirojam atkritumus, lai saudzētu vidi, bet atkritumu izvedējs tos samet vienā automašīnā,» Hipokrāta ielas 47, Rīgā, iedzīvotāji ir noskaitušies. Video, kurā redzams, kā dažas krāsas atkritumu tvertņu saturs tiek sabērts vienuviet – vienā atkritumu izvedēju automašīnā, zibenīgi izplatījās sociālajos tīklos un izraisīja vispārēju sašutumu. Šā nama atkritumu apsaimniekotājs «CleanR» saka, ka radies pārpratums, un skaidro, kas noticis.

«Video redzams, ka atkritumu izvešanas automašīna iztukšo divu veidu dalītās vākšanas konteinerus. Zilie paredzēti makulatūrai un kartona iepakojumam, bet dzeltenie - PET pudelēm, plastmasai un iepakojuma plēvēm,» skaidro «Clean R» izpilddirektors Valerijs Stankevičs. Tātad vērīgās iedzīvotājas uzņemtais video ir patiess, tikai notikuma interpretācijā radies pārpratums.

«Iedzīvotāju satraukumam nav pamata – šķirošana šajā gadījumā nav velta un materiāls nenonāk atkritumu poligonā,» skaidro uzņēmumā.

«Šogad esam uzsākuši izvest šo abu veidu atkritumus vienā maršrutā, jo pie daudzdzīvokļu mājām savāktais materiāls vienmēr ir jāpāršķiro vēlreiz. Tāpēc abu konteineru saturs nonāk uz vienas šķirošanas līnijas, kur mūsu darbinieki veic savākto atkritumu pāršķirošanu ar rokām. Pie daļas mūsu apsaimniekoto namu ir jau izvietoti jaunie, jauktajam materiālam paredzētie konteineri, kur drīkst izmest gan makulatūru un kartona iepakojumu, gan PET pudeles, plastmasu un iepakojuma plēves, gan arī metālu (piemēram konservu kārbas, dzērienu bundžas u.c.),» stāsta Stankevičs.

Jāņem vērā, ka uz katras tvertnes ir uzlīme, kas vēsta, kam tieši tā paredzēta, – nevajadzētu mēģināt orientēties pēc tvertņu krāsām, jo atkritumu apsaimniekošanas sistēmas atšķiras gan dažādās pašvaldībās, gan uzņēmumos.

Rīgā atkritumu biznesā darbojas trīs lieli uzņēmumi.«Clean R» ir vairāk nekā 1300 darbinieku, plašs reģionā pieejamo vides pakalpojumu klāsts un 40 000 klientu. Kopš 2014. gada «Clean R» ir 100% Latvijas kapitāla kompānija.

2015. gadā uzņēmums strādāja ar 20,7 miljonu apgrozījumu un 1,7 miljonu peļņu.

«Clean R» piedāvā gandrīz 40 pakalpojumus tādās pamatdarbības jomās kā atkritumu apsaimniekošana, privāto un publisko īpašumu uzturēšana, tostarp telpu un ēkām piegulošo teritoriju uzkopšana, labiekārtošana, kā arī ceļu un koplietošanas teritoriju tīrīšana.

Par sašķiroto atkritumu izvešanu iedzīvotājiem nav jāmaksā. Tomēr šai priekšrocībai ir nosacījums: kartona, papīra vai stikla atkritumiem nedrīkst būt piejaukušies sadzīves atkritumi.

Pietiek ar diviem bezatbildīgajiem, kas kartupeļu mizas, ābolu serdes, vistu kājas un citu drazu iegāž pie sašķirotajiem atkritumiem, lai viņiem par to būtu jāmaksā.

Ir vai nav pie mājas šķiroto atkritumu konteineri, atkarīgs tikai un vienīgi no iedzīvotāju iniciatīvas. Ja viņi pieprasa, lai atkritumi tiktu šķiroti, apsaimniekotājs noslēdz līgumu ar kādu no šķiroto atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem. Jaunajās ēkās, kur apsaimniekotājs ir sakarīgs, jau projektējot paredzētas slēdzamas novietnes šķirotajiem atkritumiem un savāktais materiāls ir kvalitatīvāks.

«Mēs uzskatām, ka sabiedrību pie atkritumu šķirošanas ir jāpieradina pakāpeniski. Vieglāk ir uzsākt šķirošanu, vispirms nodalot atsevišķi no sadzīves atkritumu plūsmas iepakojumu (stiklu, kartona un plastmasas iepakojumu), ar laiku to pašu darot ar citiem atkritumiem, piemēram, baterijām, spuldzēm, mazo sadzīves tehniku,» stāsta Stankevičs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu