Antonio Banderass: ir pienācis brīdis, kad varu spēlēt Pablo Pikaso

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Atriebējs maskā, latīņu izcelsmes mīļākais, meksikāņu mariači izpildītājs, matadors, slepkava. Tieši tādu mēs pazīstam spāņu kinozvaigzni Antonio Banderasu, kas ierasti filmējās maskā ar pistoli vai zobenu rokās. Vēlāk viņam tika dota iespēja atveidot vēsturiskas personības – gleznotāju Salvadoru Dalī, diktatoru Benito Musolīni, revolucionāru Pančo Vilju un divreiz – mākslinieku Pablo Pikaso.

Ilgus gadus Banderass atteicās spēlēt Pikaso, līdz pirms vairākiem gadiem piekrita uzņemties šo lomu režisora Karlosa Saura darbā «Gernika. 33 dienas». Tiesa, darbs pie filmas ir pamatīgi ievilcies, taču bez stāsta par nelielās basku pilsētiņas bombardēšanu Spānijas pilsoņu kara laikā un slavenās pretkara gleznas «Gernika» tapšanu Pikaso dzīvi izstāstīt nevar, un ar to pirmdien, 23.aprīlī, sāksies arī «National Geographic» seriāla «Ģēnijs» jaunā sezona. Protams, XX gadsimta izcilā mākslinieka lomā – Antonio Banderass.

«Tā ir liela atbildība, spēlēt izcilu personību, kas ir dzīvojusi pirms jums. Man ilgi šķita: vēl nav pienācis īstais brīdis. Tagad ir,» atklāj spāņu aktieris.
Foto: AP

Iespējams, tādēļ, ka Holivudas superzvaigzne ir nogājis garu radošo ceļu kopš brīža, kad kopā ar vecākiem Malagas teātrī skatījās Lopes de Vegas izrādes un sapņoja par nokļūšanu uz skatuves. Antonio pievērsās aktiermākslai pēc tam, kad trauma pārvilka svītru mātes ieteiktajai futbolista karjerai.

1981.gadā Madrides «Café Gijón» kāds vīrs ar sarkanu portfeli klausījās, kā aktieri stāsta jautrus stāstiņus. Antonio bija gari mati un ūsas. Vīrs paskatījās uz viņu un teica: «Tev ir jāfilmējas. Tu esi ļoti romantisks, un tev ir romantiska seja.»

Vēlāk Banderass noskaidroja, ka viņu uzrunājis Pedro Almodovars. Pēc divām dienām režisors piedāvāja Antonio terorista lomu filmā «Kaisles labirints». Viņi kopā strādāja piecās filmās, tās padarīja Almodovaru par starptautiski atzītu režisoru, bet aktierim pievērsa Holivudas uzmanību.

«Mana «dīvainā» spāņu akcenta dēļ Amerikā man nepiedāvāja ne baņķieru, ne kosmonautu lomas,» atceras Banderass.

Reiz Losandželosā saticis Pikaso meitu Palomu un sācis ar viņu runāt spāniski. «Paloma aizvēra acis, bet es nodomāju, ka esmu viņai garlaicīgs, un jautāju, vai esmu kundzi nogurdinājis,» stāsta aktieris. «Nē, nepavisam,» atbildējusi Pikaso meita. «Kad aizveru acis, redzu savu tēvu, jo viņš runāja ar tādu pašu akcentu kā tu. Mans tēvs runāja kā tu.»

Bet Holivuda piedāvāja atveidot neskaitāmus «varonīgos, eksotiskos» puišus. Toma Henksa mīļotais filmā «Filadelfija», Roberta Rordrigesa «Desperado», «Spiegu bērni», «Evita», vairākas filmas par Zorro – nevarētu teikt, ka saraksts darītu aktierim kaunu. Viņš atzīst, ka iemīlējis ASV ar visām tās dīvainībām, NASA, «Google» un naivumu. Turklāt sieva (aktrise Melānija Grifita) bija apņemta, meita Stella piedzimusi.

Pēdējos gados, pēc šķiršanās no Grifitas, Banderass pārcēlies atpakaļ uz Eiropu. Tagad viņš kopā ar draudzeni, ieguldījumu konsultanti Nikolu Kimpeli dzīvo Sarijā, Lielbritānijā. Pērn janvārī viņu piemeklēja sirdslēkme, pēc kuras aktierim ievietoti trīs stenti. Pēc paša teiktā, šobrīd ar veselību viss esot kārtībā.

Banderass atmetis smēķēšanu, nodarbojas ar jogu, seko savam uzturam un ... turpina strādāt, jo nevēlas dzīvot tā, «it kā jau būtu miris».

Ietekmīgā mākslinieka Pablo Pikaso loma «National Geographic» seriālā «Ģēnijs» bija viena no pirmajām, kurai viņš piekrita pēc atkopšanās no slimības. Turklāt tā ir ļoti īpaša. Banderass uzsver, ka bija jāstrādā ļoti uzmanīgi, jo,

ja viņš pienācīgi nenospēlētu Pikaso, tad, iespējams, vairs nekad nevarētu atgriezties savā dzimtajā pilsētā - Malagā.
Foto: Publicitātes foto

Izrādās, abi slavenie Andalūzijas ostas pilsētas iemītnieki ir dzimuši vien dažu ielu attālumā viens no otra. Un šis fakts viņus saista cieši jo cieši. «Es izaugu izcilā mākslinieka ēnā. Man šķiet, Pikaso joprojām liek ikvienam iemīlēties savos darbos,» saka Banderass. Viņš tieši tāpat kā bērnībā no sava mājokļa terases var redzēt Pikaso dzimto māju Merseda laukumā.

«Visi vēlas, lai viņiem pieder Pikaso vai mazliet Pikaso. Barselonā cilvēki domā, ka mākslinieks ir no Barselonas, parīzieši uzskata, ka viņš ir francūzis. Bet Malagā mēs joprojām sakām, ka Pablo Pikaso ir dzimis šeit,» saka Banderass.

Foto: Publicitātes foto

Gatavojoties filmēšanai, aktieris veicis pamatīgus pētījumus, lai uzzinātu iespējami vairāk par gleznotāja nešpetno raksturu un sarežģītajām attiecībām ar sievietēm.

Nav iespējams nodalīt Pikaso – gleznotāju no Pikaso – vīrieša, atzīst Banderass.

Seriāla «Ģēnijs» pirmā sērijā redzēsim, kā sieviete mājās darbojas ar bērniem, bet gleznotājs pludmalē izklaidējas ar mīļāko. Kad abas dāmas Pikaso mājās saplūcas, Pablo mierīgi strādā pie «Gernikas».

«Iespējams, tā ir svarīga mācība ikvienam, kas vēlas darboties radošajā jomā. Nav iespējams nošķirt mākslu no privātās dzīves,» saka aktieris. Par sevi viņš saka, ka neuztraucas par karjeru, jo nekad nav uzskatījis, ka ļoti jāuzmanās ar nākamās lomas izvēli, lai izdabātu skatītāju gaidām. «Tad es vairs nebūtu brīvs,» atzīst Antonio.

Taču, ja «pieklauvē» iemīļotais režisors, atteikt nav iespējams. Pavisam nesen kļuva zināms, ka Pedro Almodovars uzaicinājis savas kādreizējās lielākās zvaigznes – Banderasu un Penelopi Krusu – piedalīties jaunajā projektā ««Dolor y Gloria» jeb tieši tulkojot «Sāpes un slava».

Bet pirms tam – seriāla «Ģēnijs» otrā sezona par gleznotāju Pablo Pikaso būs skatāma «National Geographic» pirmdienās, no 23.aprīļa plkst. 23:00!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu