Robots pilnīgi patstāvīgi saskrūvē IKEA krēslu; varētu būt labs palīgs mājas darbos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Zviedru kompānijas IKEA piedāvātais sortiments ir labs veids, kā iekārtot savu mājokli. Vienlaikus tas var būt arī lieka stresa, sirmu matu un, kas zina, varbūt pat šķiršanās cēlonis, ja jāsaskrūvē skapis, bet cilvēkam nav montiera dotumu vai vienkārši ir divas kreisās rokas.

Risinājumu šai problēmai nolēmuši piedāvāt Nanjangas Tehnoloģiju universitātes (Singapūra) pētnieki, kuru izstrādātais robots IKEA krēslu prot saskrūvēt 20 minūtēs, turklāt pilnīgi patstāvīgi.

Robotam 11 minūtes un 21 sekunde bija nepieciešamas, lai veiktu darbību plānošanu. Trīs sekundes tas pavadīja, lai atrastu nepieciešamās detaļas, un vēl 8 minūtes un 55 sekundes, lai tās saskrūvētu kā nākas.

Interesantākais, ka arī pats robots ir kā no IKEA sortimenta, jo montēts no brīvi pieejamām detaļām, tai skaitā apgādāts ar 3D kameru un mehāniskām tvērējrokām, kā arī salīdzinoši spējīgu mākslīgā intelekta programmatūru.

Universitātes profesors Fams Kangs Kongs (Pham Quang Cuong) norāda: «Krēsla saskrūvēšana ar šādu precizitāti ir sarežģīts uzdevums. Montāža, kas cilvēkam varētu šķist vienkāršs, dabiski izpildāms uzdevums, robota gadījumā ir jāsadala vairākos atsevišķos procesos. Piemēram, ir jāatpazīst krēsla detaļas, jānosaka, ar kādu spēku komponentes ņemt, kā kustēties robota rokām, lai tās netraucētu viena otrai. Grūtā darbā mums izdevās izstrādāt algoritmus, pateicoties kuriem robots spēj strādāt pilnīgi patstāvīgi.»

Pie sasniegtā profesors un viņa kolēģi apstāties negrasās. Tagad viņi vēlas izstrādāt vēl spēcīgāku algoritmu, kas ļautu robotam krēslu saskrūvēt, paskatoties tikai uz instrukciju lapām vai iepriekš samontētu paraugu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu