«Avarējis» militārais gaisa kuģis. Ko dara operatīvie dienesti?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Aviācijas bāzē avarējis militārais lidaparāts. Šoreiz gan tā ir tikai negadījuma imitācija, lai pārbaudītu, vai Ārkārtas situāciju pasākumu plāns darbojas ne tikai «uz papīra», bet arī reālā situācijā. Šajās mācībās, kas ir pirmās tik vērienīga apjoma, tika iesaistīti dažādi operatīvie dienesti, jo katastrofā ir liels cietušo skaits, tādējādi nepieciešama profesionāla sadarbība dienestu vidū, lai pēc iespējas ātrāk novērstu katastrofas sekas.

Lidaparātā bija 82 pasažieri, no kuriem daļai ir viegli un vidēji, bet daļai smagi miesas bojājumi. Ir arī bojāgājušie. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule stāsta, ka tik liels cietušo skaits vienuviet ir liels izaicinājums dienestam. «Tā kā mācībās iesaistīti lieli mūsu dienesta spēki un automašīnas, bija grūti saplānot darbus tā, lai dalība šeit netraucētu ikdienas pienākumu pildīšanu, savukārt mūsu dienesta iekšējais uzdevums bija pārbaudīt, cik pieejamas ir medicīnisko ierīču un medikamentu valsts materiālās rezerves pie tik liela cietušo skaita,» stāsta dienesta vadītāja.

Mācībās vissmagāk cietušie ar helikopteru tika nogādāti uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāru «Gaiļezers». Ja katastrofā smagi cietušo cilvēku skaits ir lielāks, nekā šis konkrētais stacionārs spēj uzņemt, tad nākamais solis ir vest viņus uz Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcu vai citām Pierīgas slimnīcām.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvis Guntars Šaripo stāsta, ka dienesta uzdevums šoreiz ir sniegt atbalstu NBS, primāri palīdzot evakuēt un glābt cietušos. Tāpat mācībās uzdevums ir novērst paniku, cieši sadarboties ar mediķiem, lai izvērtētu, cik koordinēti spēj sadarboties dažādi dienesti.

Kopumā ārkārtas situācijas mācībās piedalījās vairāk nekā 300 cilvēku, pārstāvot NBS Gaisa spēkus, Nodrošinājumu pavēlniecības 2. reģionālā nodrošinājuma centru, Zemessardzi, Militāro policiju, Nacionālo aizsardzības akadēmiju, kā arī NMPD, VUGD, Valsts policiju, Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldi un citas valsts un pašvaldību institūcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu