Tūkstošiem cilvēku Meksikā protestē pret narkokarteļa pasūtījuma slepkavībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ulises Ruiz / AFP

Meksikā tūkstošiem cilvēku ceturtdien sapulcējušies uz demonstrāciju Gvadalaharā, pieprasot taisnību trīs studentu slepkavības lietā, kas šokējusi visu valsti.

Mēnesi pēc studentu pazušanas Meksikas varasiestādes pirmdien apstiprināja, ka viņus nolaupījuši, spīdzinājuši un nogalinājuši narkotiku karteļa locekļi, kuri vēlāk sadalījuši viņu līķus ar skābi.

«Absurdais karš pret narkotikām paņem mūsu klasesbiedrus, un mēs to vairs nepieļausim,» demonstrācijā paziņoja Gvadalaharas Universitātes studentu līderis.

Daudzi no aptuveni 12 000 demonstrantu arī noraidīja oficiālo versiju par notikušo, norādot, ka trūkst zinātnisku pierādījumu un pastāv nopietnas šaubas.

Sabiedrību arī šokējusi vietnes «YouTube» zvaigznes un repera Kristiana Omara Palmas Gutjerresa, arī zināma kā «QBA», atzīšanās, ka viņš sadalījis nogalināto studentu līķus, izmantojot skābi.

Gutjerress atzinās, ka saņēmis 3000 peso (130 eiro) nedēļā no narkotiku karteļa «Jalisco Nueva Generacion» («Halisko jaunā paaudze») par strādāšanu viņu labā.

«Tādi cilvēki, kuri vairs nejūt (..), viņi ir aizmirsuši, kā ir būt cilvēkam,» demonstrācijā norādīja kāds students.

Demonstrācijā piedalījās studenti no piecām vietējām universitātēm, mācībspēki un nogalināto studentu tuvinieki un draugi.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem kopš 2006.gada, kad Meksikas valdība pieteica karu narkotiku karteļiem, nogalināti vairāk nekā 200 000 cilvēku un vairāk nekā 30 000 pazuduši. Tomēr nav precīzi zināms, cik no šiem incidentiem ir saistīti ar karteļu darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu