No Everesta virsotnes atgriezies alpīnists, kam amputētas abas kājas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Trešdien Katmandu no pasaules augstākās virsotnes - Everesta - atgriezies 70 gadus vecais ķīniešu alpīnists Sja Boju, kam amputētas abas kājas, ziņo aģentūra «Reuters». Viņš uzstādīja Ginesa pasaules rekordu, kļūstot par pirmo cilvēku ar amputētām abām kājām, kas no Nepālas puses uzkāpis Everesta virsotnē.

Everesta virsotni Sja izdevās sasniegt ar piekto mēģinājumu.

Pirmoreiz viņš to mēģināja izdarīt 1975.gadā. Taču, kad alpīnistu komanda atradās «nāves zonā» vairāk nekā 8000 metru augstumā, uz kalna sākās vētra. Komanda uz kalna aizkavējās trīs dienas, kuru laikā Sja saslimušam komandas biedram atdeva savu guļammaisu. Sja guva smagus apsaldējumus, un viņa pēdas nācās amputēt.

1996.gadā Sja kājas amputēja virs ceļa, kamēr viņš cīnījās ar limfomu.

Par spīti tam Sja bija apņēmies iekarot Everesta virsotni. «Uzkāpt Everestā ir mans sapnis,» viņš teica aģentūrai AFP. «Man tas jāīsteno. Tas ir personīgs izaicinājums, likteņa izaicinājums.»

Sja ir pirmais cilvēks ar abām amputētām kājām, kas uzkāpis Everestā no Nepālas puses. Taču pirms vairāk nekā desmit gadiem cits alpīnists kļuva par pirmo Everesta iekarotāju bez kājām.

Jaunzēlandietis Marks Ingliss bija pirmais cilvēks ar amputētām abām kājām, kurš uzkāpis pasaules augstākā kalna virsotnē. Viņš to paveica 2006.gadā no Tibetas puses. Arī Ingliss kājas zaudēja pēc apsaldējumiem - vētras dēļ divas nedēļas viņam nācās pavadīt ledus alā kalnos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu