Vulkāns Havaju salās gaisā izmet lielus akmeņus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Kīlauea vulkāns Havaju salās izmet gaisā akmeņus, kuru garums sasniedz 60 centimetrus, ziņo raidorganizācija BBC. Akmeņi tika atrasti vairāku simtu metru attālumā no vulkāna krātera.

Vulkāns izvirda gandrīz pirms divām nedēļām. No tā plūstošā lava iznīcinājusi vairākus desmitus māju. No vulkāna apkaimes evakuējušies apmēram 2000 cilvēku.

No krātera ceļas vairāk nekā 3000 metru augsts dūmu stabs, un vietējās amatpersonas brīdinājušas lidmašīnu pilotus izvairīties no lidošanas virs vulkāna. Dūmi ir redzami pat no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS).

Havaju salās turpinās zemestrīces, kas sasniegušas 4,4 magnitūdas, un zemē parādījušās lielas plaisas.

ASV Ģeoloģijas dienests brīdinājis, ka apstākļi vulkāna tuvumā varētu kļūt vēl bīstamāki. «Tvaika izraisītu sprādzienu laikā lidojoši akmeņi divu metru garumā varētu tikt izsviesti visos virzienos viena kilometra vai vēl lielākā attālumā,» norāda dienests. «Šie akmeņi varētu svērt no dažiem kilogramiem līdz pat vairākām tonnām. Mazāki (oļu lieluma) akmeņi varētu lidot pat vairāku kilometru attālumā.»

Cilvēku veselībai kaitējumu nodara arī sēra dioksīda un vulkānisko pelnu izplatīšanās gaisā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu