Havaju salu vulkāna lava sasniedz okeānu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Havaju salās turpina plosīties Kīlauea vulkāns, kas vietējiem iedzīvotājiem sagādājis ne mazumu raižu - licis evakuēties vairākiem tūkstošiem cilvēku, dažus desmitus māju nopostījis, bet vēl citas norobežojis no apkārtējās pasaules. Tagad vulkāna lava sasniegusi Kluso okeānu un rada jaunus draudus, ziņo raidorganizācija CNN.

Kad karstā lava nonāk saskarē ar okeāna ūdeni, rodas tā saucamā lavas migla, no kuras gaisā izdalās hlorūdeņražskābe un «vulkāniskā stikla» - strauji atdzisušas magmas - daļiņas. «Lavas migla» kairina acis, ādu un plaušas, turklāt pagātnē tā izrādījusies nāvējoša.

«Šī karstā, kodīgā gāzu mikstūra 2000.gadā, kad lava nonāca līdz piekrastei un jūras ūdens pārskalojās pāri aktīvām lavas straumēm, nekavējoties noveda pie divu cilvēku nāves,» norāda Havaju Vulkānu observatorija (HVO).

Atbildīgie dienesti brīdinājuši vietējos iedzīvotājus netuvoties vietām, kur lava ietek okeānā.

Tomēr iedzīvotāju likstas nav beigušās arī uz cietzemes. HVO norāda, ka sēra dioksīda emisiju apjoms palielinājies trīs reizes.

Kīlauea vulkāns nedēļas nogalē izvirda vismaz divas reizes, izmetot no krātera lielu dūmu stabu un izraisot 4,9 un 5 magnitūdas stipras zemestrīces.

Ap vulkānu arī parādās plaisas, no kurām plūst lava.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu