Aizkulises. Radošā trakulība jeb kā LMA top jauno dizaineru kolekcijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadri no video

6. jūnijā norisināsies ikgadējā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu modes skate, kurā tiks demonstrētas spilgtākās 19 jauno tērpu dizaineru kolekcijas. Taču vēl pirms tam TVNET devās uz LMA, lai ielūkotos aizkulisēs, kā norit gatavošanās lielajam iznācienam.

Gaisā virmo uztraukums un viegla nervozitāte, jo darbs pie kolekcijām jau iegājis finiša taisnē. LMA lektore un zīmola Talanted dizainere Indra Komarova, runājot par radošā lidojuma un praktiskuma proporciju studentu kolekcijās, uzsver, ka tieši studiju laiks ir īstais, kad studentiem ļauties radošajām trakulībām, jo vēlāk, sākot darba gaitas, strādājot savā vai cita labā, dzīve tāpat piespiedīs tuvināties realitātei, apģērbā vairāk akcentējot praktiskumu.

«Cik liela nozīme ir talantam un cik veiksmei, lai pēc akadēmijas pabeigšanas jaunais dizainers izcīnītu sev vietu modes tirgū? Esmu smagā darba atbalstītāja un piekritēja, jo talantam nav nozīmes, ja tas netiek attīstīts. Un šeit es runāju par mācībām ne tikai LMA telpās, bet arī ārpus tām, jo ne mazāk būtiski ir tas, ko dara jaunie dizaineri ārpus mācībām. Kolekcijās reizēm var redzēt, kādas ir studentu intereses, kādu literatūru viņi lasa, kādas filmas skatās, ar kādiem cilvēkiem tiekas, - tas viss veido pamatu, kas pēc tam transformējas aktuālajā modē,» atklāj lektore.

LMA Maģistra programmas studente Anna Elizabete Kasparsone par grūtāko darba daļu sauc tieši pašu sākuma posmu, kad notika gatavošanās, pētījumi, iedvesmas atrašana un idejas formulēšana. Par savas kolekcijas galveno vadmotīvu viņa izvēlējusies mūsdienu laikmetīgās sabiedrības eksistenci starpposmā starp ātro un lēno modi. «Iedvesmu smēlos urbānajās subkultūrās un industriālā vidē, un vēlējos to visu atainot ar kontrastiem, proti, izmantot dabīgos audumus kopā ar pat plēves materiālu. Bez tam to visu papildina kustība, apjoms, volāni, asimetriski griezumi un kontrastainas detaļas,» stāsta jaunā modes dizainere.

Cilvēkus mūsdienās tik ļoti uztrauc tas, ko citi par viņiem padomās, tāpēc bakalaura programmas studente Marta Mielava savā kolekcijā pievērsusi uzmanību šim aspektam. «Kolekcija ir kā atbrīvošanās, un to raksturo divējādi tērpi, kas atspoguļo sabiedrības ekspektācijas un reālās sajūtas pašam cilvēkam. Lai to labāk izteiktu, esmu izvēlējusies melnbalto toņu gammu. Lai arī pati neesmu baidījusies ģērbties brīvi un tieši tā, kā to vēlos es pati, redzu, ka citus vajag iedvesmot atļauties darīt to pašu,» stāsta Marta Mielava.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu