Kīlauea vulkāna lavai ieplūstot jūrā, Havaju salas kļuvušas lielākas

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Lava no Kīlauea vulkāna Havaju salās ieplūdusi jūrā. Tai sacietējot, krasta līnija pakāpusies vairāk nekā kilometru uz priekšu. Līdz ar to sala pēc izvirduma ieguvusi jaunu zemi, vēsta aģentūra AP.

«Krasta līnija ir pakustējusies vismaz 1,2 kilometrus no sākotnējās atrašanās vietas,» norāda ASV Ģeoloģijas dienesta ģeoloģe Vendija Stovala. «Vekeišenlendas vairs nav, tur nevar redzēt nevienu māju. Tikai ziemeļu galā, [Kapoho] pludmales apkaimē ir palikušas dažas ēkas.»

Abos rajonos kopā atradās 279 mājas.

«Būtībā divu dienu laikā visu šo teritoriju noklāja lava,» sacīja Stovala.

Citos dzīvojamajos rajonos - Lanipuna dārzos un Leilani - lava izpostījusi vismaz 117 mājas. Līdz ar to kopējais zaudēto māju skaits ir ap 400.

Zinātnieki joprojām reģistrē augstu vulkānisko aktivitāti.

Pēc izvirduma zemē parādījās vairāki desmiti vulkānisko plaisu. Trešdien tikai no vienas plūda lavas šaltis un lidoja karsti akmeņi, bet pēc 5,6 magnitūdu zemestrīces no vulkāna krātera pacēlās 3000 metru augsts dūmu stabs. «Joprojām nav iespējams pateikt», kad izvirdums beigsies, atzīst Stovala.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu