G7 samits: Kanāda pastiprina drošības pasākumus, gatavojoties protestiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Gatavojoties G7 samitam, Kvebekas zaļais piekrastes reģions Šarlevuā izskatās drīzāk pēc cietokšņa, nevis kūrorta. Tur ieviesti dažādi drošības pasākumi, lai septiņu ietekmīgu pasaules valstu līderus pasargātu no iespējamajiem traucēkļiem, vēsta aģentūra «Reuters». Ielās sagaidāmi protesti pret ASV prezidenta Donalda Trampa ierašanos.

Taču sagatavošanās notiek rūpīgi, un maz ticams, ka samita norises laikā no 8. līdz 9.jūnijam protestētāji iztraucēs G7 valstu - ASV, Kanādas, Japānas, Lielbritānijas, Itālijas, Francijas un Vācijas - galvas. Ieradīsies arī Eiropas Savienības (ES) pārstāvji.

Kanādas valdība aicinājusi demonstrantus pulcēties oficiālā protestu zonā - laukumā Lamalbajā, kas atrodas apmēram piecu kilometru attālumā no galvenās samita norises vietas.

Vienīgā spriedze samita vietā varētu rasties G7 līderu starpā, pastiprinoties bažām par briestošu tirdzniecības karu ar ASV. Šī iemesla dēļ daži komentētāji gaidāmo pasākumu iesaukuši par «G6 un Trampa» samitu.

Neviena protestētāju grupa vēl nav aicinājusi atbalstītājus pulcēties ierādītajā vietā Lamalbajā. Tā vietā provinces galvaspilsētā Kvebekā tiks rīkoti dažādi pasākumi par globālo tirdzniecību, migrāciju, vidi, iezemiešu tiesībām un citiem jautājumiem.

«Mēs esam gatavi visļaunākajam scenārijam,» preses konferencē teica Kanādas policijas pārstāvis Kristians Rojs.

Kvebekas provinces galvaspilsētā varētu būt gaidāmas lielākās nekārtības. Kustība «Anti-G7 Resistance Network» mudinājusi savus atbalstītājus piektdienu padarīt par «jandāliņa dienu».

Cita kustība ceturtdien aicina doties «masu demonstrācijā pret G7, kapitālismu, patriarhātu, koloniālismu, rasismu un robežām». Vēl cita protestētāju grupa grib ārpus Kvebekas provinces valdības iestādes sarīkot alternatīvu samitu.

Kvebekas policijas priekšnieks Roberts Pidžens saskata «viduvēju» risku, ka protesti varētu izvērsties vardarbīgi, taču solīja ievērot protestētāju tiesības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu