Pasaulslavenie Latvijas ugunsdzēsēji saņem apbalvojumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Apbalvojumus par pašaizliedzību, glābjot cilvēka dzīvību, ceturtdien pasniedza ugunsdzēsējiem glābējiem Tomasam Jaunzemam un Borisam Rutkovskim, kas izglāba no 4. stāva izlēkušu sievieti.

Svinīgajā apbalvošanas pasākumā Rīgas reģiona pārvaldes 8.daļas depo telpās iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis abiem ugunsdzēsējiem pasniedza Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīmi «Par pašaizliedzību».

Pateicības vārdus teica arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš, kas uzteica abu glābēju spēju ātri rīkoties nestandarta situācijā un «domāt ārpus rāmjiem».

Saņemot apbalvojumu, Jaunzems pateicās visiem par «skaistajiem un stiprajiem vārdiem, kas stiprinās mani visu mūžu».

Jaunzems, kurš arī iepriekš apbalvots par drosmi, sarunā ar portālu TVNET atklāja, ka toreiz nācies glābt cilvēkus no degoša sociālās mājas dzīvokļa 4. stāvā: «Viss ceturtais stāvs bija piedūmots kā skurstenī, un tur vēl atradās cilvēki, kuri jebkurā brīdī varēja nosmakt. Bet mēs paspējām laicīgi ierasties un izglābt viņus no degošās mājas.»

Šī bijusi pirmā reize, kad Jaunzems devies uz izsaukumu, kas saistīts ar cilvēku, kurš grasās izdarīt pašnāvību. Viņš saka: «Man tas bija pirmais šāds gadījums. Un, manuprāt, veiksmīgs manā izpildījumā.»

Glābējs uzskata, ka viņa paveiktais ceļ ugunsdzēsēja profesijas prestižu, un cer, ka tas iedvesmos arī citus kļūt par ugunsdzēsējiem glābējiem.

Jau ziņots, ka kādā maija nedēļas nogalē VUGD saņēma izsaukumu uz kādu daudzdzīvokļu namu, kur pastāvēja aizdomas, ka cilvēks grasās izlēkt pa ceturtā stāva logu. Ieradušies notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji apzinājās: ja mēģinās iekļūt dzīvoklī, cilvēks, visticamāk, izlēks pa logu.

Pateicoties kaimiņu atsaucībai, ugunsdzēsēji glābēji varēja iekļūt stāvu zemāk esošajā dzīvoklī un sagatavoties pārķert šo cilvēku kritienā. Kamēr viens ugunsdzēsējs glābējs pie loga gaidīja kritienu, otrs nodrošināja to, lai glābēji pārtvēruši var stingri noturēt krītošo cilvēku.

Stāvu zemāk esošajiem ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās noķert kritienā esošo cilvēku aiz kājām un pa logu ievilkt drošībā.

Video, kurā redzams, kā glābēji noķer krītošo sievieti, iemantojis popularitāti ne vien Latvijas medijos un sociālajos tīklos – abu ugunsdzēsēju rīcība slavēta arī ārvalstu medijos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu